fbpx

Sjećanja: Imena banjalučkih bendova osamdesetih

Sjećanja: Imena banjalučkih bendova osamdesetih

Banja Luka osamdesetih godina. U gradu bendovi niču kao gljive poslije kiše: od ad hoc postave za jedan, eventualno dva-tri nastupa, ili grupe koje su preferirale ozbiljniji rad, sa namjerom da se dokopaju relevantne pozicije na tadašnjoj jugoslovenskoj rok-sceni.

Autor: Impuls

Sviralo se na svim mjestima gdje se mogao „uhvatiti“ priključak za struju i mogućnost da se postavi bilo kakva – takva bina: banjalučki muzičari redovni su učesnici tadašnjih, poznatih rok okupljališta (festival u Subotici, gitarijada u Zaječaru, festival Nove nade-nove snage u Sarajevu), vraćaju se sa nagradama i priznanjima. Rade se demo-snimci (studio Plazma radi punom parom, maltene u tri smjene), pojedini bendovi snimaju i objavljuju prve ploče, albume. Prestižni i ugledni muzički novinari i kritičari naprosto se utrkuju ko će objaviti više tekstova, izvještaja, recenzija, sa i oko banjalučke rok-scene, itd, itd...

Jedan od aktivnih učesnika banjalučke rok-scene bio je i gitarista Saša Obradović.Karijeru počeo krajem sedamdesetih,prvi bend mu bio „Mr.Rock“, osamdesetih svirao u grupama „Dinar“ i „ Svilleny“,ujedno saradjivao sa još nekoliko bendova.Prije izvjesnog vremena objavio je i prigodan tekst kojim je podsjetio na rad grupe „Svilleny“. Unazad nekoliko godina prihvatio se još jednog posla - prikupljao imena bendova koji su egzistirali osamdesetih godina u gradu. Iz razgovora sa nekadašnjim, pa i sadašnjim muzičarima, kao i sa autorom ovog teksta, uspio je prikupiti imena 84 benda koji su djelovali od 1980-1990 godine. Kaže da nastavlja svoje istraživanje, a ovom prilikom objavljujemo imena bendova koje je Saša prikupio:

1.DINAR
2. RADIO
3. BASDANS
4. ORKESTAR SPORTSKE DVORANE BORIK
5. NEKI LJUDI
6. VIKTORIA
7. IRENA BAND
8. KEITH
9. TRN U OKU
10. TABACCO BLUES BAND


11. GARO BLUES BAND
12. JAZZVA
13. LOS CHAIROS LAKERS
14. DR. DIN
15. SVILLENY
16. DALTONI
17. STROGO POVJERLJIVO
18. SAM
19. PETROGRADSKI LUDI ĐAK
20. JAVNI POZIV


21. EPICENTAR
22. GEN
23. KRIPTON
24. ŠANK
25. JUST MUSK
26. MEFISTO
27. TEMBO
28. IZGUBLJENE GLJIVE
29. KLIMAX
30. BOLERO

DINAR 15

Rock bend "Dinar"


31. GRANDE
32. MOJATA LJUBAV
33. SLUŠAJ
34. MONSTRUM
35. SKUPLJAČI SNOVA
36. SUPER
37. OVERDOSE
38. DAHAU
39. GRAY

40. GLORIJA


41. THE CLIPS
42. BLUE NOISE
43. SUPERVISION
44. RESCUE PARTY
45. LOBOTOMIJA
46. POST SCRIPTIM
47. BIG BANG
48. BETTY BLUE
49. LORELAJ
50. POLICIJSKI ČAS


51. KARIES
52. OZON
53. KLIMAX
54. SKUPLJAČI SNOVA
55. MERI
56. POSLEDNJI TRZAJ
57. DIO
58. MONSTRUM
59. ŠANGAJ
60. NOVO IME


61. PUTOKAZ
62. MOST
63. RASIM GERIĆ BAND
64. JEREMIJA PIMPEK
65. JOKS
66. BIJELI DLAN
67. AVGUSTOVSKI SPORAZUM
68. MAJSKE PTICE
69. DORIAN GRAY
70. NEGATIV


71. SITNI BISERI
72. BIJELA BAJKA
73. IRIS
74. RITAM KIŠE
75. GEMA
76. KAIRO
77. BONA DEA
78. PUBLIKA

79. ABRAXAS
80. SUPER


81. KARLO
82. ALEXA BAND
83. MR. ROCK
84. MI

Inače, kada se „razgledaju“ imena bendova do kojih je Saša uspio doći, može se primjetiti da su banjalučki muzičari bili maštoviti, interesantni, na momente i provokativni u davaju imena. Da li je u pitanju bila provokacija, (ne)znanje, pa čak i naivnost, ali jedan od bendova, svojevremeno zbog imena nije dobio „dozvolu“ da nastupi. Početak osamdesetih- u jednoj od mjesnih zajednica priprema se gitarijada. Predsjednik lokalne omladinske organizacije sa organizatorom „nadgleda“ imena bendova. Organizator čita imena grupa koje se prijavile. Dolazi do imena „Miris poljskog cvijeća“. Oni ne mogu svirati, kategoričan je omladinski rukovodilac. Pritom briše ime sa spiska.

Gitarijada se trebala održati nakon što je u Poljskoj, general Vojćeh Jaruzelski, 13.decembra 1981. godine uveo vanredno stanje i nametnuo vojnu vlast, suspendovao sindikat „Solidarnost“ na čelu sa Lehom Valensom. Sindikat „Solidarnost“ i Leh Valensa, prvo su u brodogradilištu Gdanjsk organizovali radničke štrajkove kako bi upozorili na loše stanje u kojem se nalaze zaposleni, zahtijevajući da se poštuju radnička prava. Talas protesta, pa nemira, proširio se Poljskom. Leh Valensa je uhapšen, proveo skoro godinu dana u zatvoru. Kasnije vlast u Poljskoj ipak priznaje sindikat „Solidarnost“, koji prerasta u političku partiju, na izborima osvaja mjesta u parlamentu. Leh Valensa je 1990 godine izabran za predsjednika Poljske. Dodijeljena mu je Nobelova nagrada za mir. Nema zvanične potvrde da li je grupa „Miris poljskog cvijeća“ ikada zasvirala. Izgleda da je ostala samo na interesatnom, provokativnom, i za to vrijeme, relativno nepodobnom imenu.

Mišo Vidović

Fotografije iz arhiva