fbpx

Saboteri, špekulanti, podmićivanje, narodni tužioci

narodni tuzioci naslovna

Izbori neka pročiste narodnu vlast od prikrivenih narodnih neprijatelja, špekulanata i sabotera. Ako neko pomisli da je ovo jedna od predizbornih poruka koje su se mogle čuti od političara, tokom predizbornih kampanja u proteklih dvadeset i kusur godina, vara se.

Piše: Mišo Vidović

Ova poruka osvanula na naslovnoj strani organa narodnog fronta Banja Luka „Glas“ prije 76 godina.Poruku prati i tekst „Narodni tužioci-tumači narodnog raspoloženja“: “Radi aktivnog učešća naroda i kontrole nad ispunjavanjem zakona, postoje narodni tužioci. Oni su pomoćnici javnog tužioca. Oni su veza i regulator nad ispunjavanjem zakona kako od strane narodnih vlasti, tako i od samog naroda“. List dalje navodi kako narodni tužioci „treba da budu najpošteniji, najodaniji i najvrijedniji ljudi u selu, tvornici, kvartu, nadleštvu“.

A tekst „Borba protiv špekulacije, sabotaže i podmićivanja“,bio je („Glas“, 19. januar 1946), prirodan slijed nakon što su se novinari bavili narodnim tužiocima kao tumačima narodnog raspoloženja: Crnoberzijanstvo, špekulacija, sabotaža, zloupotreba službene dužnosti, mito, štetočinstvo-sve su to zločini i to teški zločini kada se uzme u obzir poslijeratna ekonomska situacija i da se tu radi o narodnoj imovini...“ Inače, u zaglavlju novine bila je i jedna prigodna poruka: Sabotere, rasipače, narodne imovine, kradljivce, crnoberzijance i švercere, treba goniti do uništenja...“ U potpisu -Tito.

narodni tuzioci

osudjeni spekulanti 2

saboteri

Foto: Arhiv

Autor: Impuls