Iz novinskih arhiva - List omladine Krajine

20200123 153041

Svojevremeno, na Impuls portalu je pisano o banjalučkom omladinskom listu „Prelom“:

Kako se (pre)kalilo omladinsko novinarstvo, I dio - "Prelom" počinje da lomi i Kako se (pre)kalilo omladinsko novinarstvo, II dio - Nema loma bez Preloma! (FOTO)

piše: Mišo Vidović

„Prelom“ se na medijskoj sceni pojavio krajem 1988 godine. Prethodnica „Prelomu“ bio je LOK - List omladine Krajine. Krajem 1972. godine na inicijativu Opštinske konferencije Saveza omladine Banjaluke počeo je da izlazi LOK - List omladine Krajine, jer se osjećala potreba za „pokretanjem ovakvog glasila kako bi mladi što bolje i iscrpnije bili informisani o akcijama koje se preduzimaju“. Posljednji broj LOK-a izašao je u martu 1974 godine. Zahvaljujući banjalučkom fotografu Slobodanu Rašiću-Bobari, koji je sačuvao nekoliko primjeraka LOK-a, pa i pojedine naslovne strane, dobili smo i neke od biografskih podataka za ovu novinu.

Glavni urednik bio je Ilija Durbić, dok je dužnost odogovornog urednika obavljao Mehmed Halimić. Redakciju su sačinjavali: Slavko Podgorelec, Vlado Slijepčević, Velimir Bojko, Slobodan Pešević, Mirko Kisjan, Drago Šurlan, Nada Lolić. Urednik fotografije je bio Vojislav Garić, a lektor Irfan Horozović. Nakon što je LOK prestao izlaziti, nekadašnji članovi redakcije uspješno nastavljalju novinarske karijere. Slavko Podgorelec radi kao novinar i urednik na Radio-Banjaluci,nakon toga je dugogodišnji novinar - dopisnik „Večernjeg lista“, kao i brojnih drugih izdanja iz Banjaluke za novinsku kuću „Vjesnik“. Iskazao se kao vrstan hroničar Banjaluke - objavio je dvije knjige „Istinite bajke“ i „Izlet u Banjaluku“, a u njegovom stvaralačkom opusu je i monografija o glumcu Ademu Ćejvanu. Godinama je pripremao i uređivao dokumentarni radio-serijal „Medaljoni u vremenu“.

Slobodan Pešević, dugogodišnji novinar, dopisnik - reporter beogradskih „Večernjih novosti“ iz Banjaluke, sarađivao je i s brojnim drugim medijima. Mirko Kisjan je bio novinar i urednik u banjalučkom „Glasu“, kao i Vlado Slijepčević. Posao tehničkog urednika u „Glasu“ obavljao je Drago Šurlan. Velimir Bojko, sineasta i dugogodišnji novinar i urednik kulture na Radio- Banjaluci. Po mogima, Vojislav Garić bio je jedan od najboljih foto-reportera, radio je u informativnom centru u dopisništvu sarajevskog „Oslobođenja“ u Banjaluci. Kao što se može vidjeti iz impresuma , lektorski posao u LOK-u obavljao je Irfan Horozović - njegova djela su antologija bosanskohercegovačke književnosti i kulturne baštine.

20200123 152828

Autor: Impuls