fbpx

Iz arhiva: Bicikli i posao

Iz arhiva: Bicikli i posao

Prevozno sredstvo koje je jefitino, a kažu da je njegova upotreba zdrava. Ne treba mu puno prostora za parking. Njegovo veličanstvo bicikl.

Autor - Impuls

Banja Luka nekada grad bicikla. Hroničari su zapisali: Uz Suboticu, Banja Luka šesdesetih, grad sa najviše bicikla u bivšoj Jugoslaviji. Međutim, godinama kasnije automobili preuzeli primat na gradskim ulicama. Kažu, trenutno ih toliko ima da samo izviru, a koji metar parking – prostora postala je tražena „roba“. Ipak, bicikli se ne predaju. Svakodnevno se bilježi da ih je sve više na ulicama. Istina, nemaju „pravo građanstva“ kao nekada, ali špartaju gradskim ulicama. Ljubitelji dvotočkaša konstatno ukazuju gradskim vlastima-hoćemo više biciklističkih staza u gradu. Ukazuju i na nesavjesne vozače koji ne poštuju prava biciklista, pa su maltene vlasnici dvotočkaša često prinuđeni da se na sve moguće legalne načine bore za prostor i ravnopravnost u saobraćaju. Ne ide lako, često ima i otpora. Nevladine organizacije i udruženja koja okupljaju bicikliste apeluju, predstavnici gradske vlasti obećavaju da će „riješiti situaciju“. Često se završi na obećanjima. Ponekad se političari i najviši predstavnici gradske vlasti „uslikaju“ na biciklima. Posežu i za „promotivnimm aktivnostima“, propagirajući kako je „bolje ići na posao biciklima nego, automobilima“. I to nažalost, traje tek koliko jedan novinski tekst ili prilog na nekoj od televizija.

Ali, izgleda da nisu upućeni da su Banjalučani i prije njihovih „propagadno-promotivnih“ poruka praktikovali odlazak na posao biciklima. O tome svjedoče i novinski tekstovi iz osamdesetih godina, pa se radnici „Rudi Čajaveca“ u sve većem broju opredjeljuju za bicikl - kao najjeftinije prevozno sredstvo“.

I ma koliko se tako političari i predstavnici vlasti u vremenu sadašnjem trudili „propagirati“ bicikl kao prevozno sredstvo do posla, oni i dalje više vole da se uvale u luksuzne limuzine koje ih pod pratnjom, osiguranjem i rotacijama vozi do „posla“. A biciklisti neka se snalaze kako znaju i umiju kada oni tutnje u limuzinama gradskim ulicama i saobraćajnicama.

bicikli 2

M.V.

Foto:Arhiv