fbpx

Iz ahiva: Ulica Zdrave Korde

20201123 122110

Rođen u Banjaluci. U prvoj polovini šesdesetih. U Ulici Zdrave Korde broj jedan. Tako piše u izvodu iz matične knjige rođenih opštine Banjaluka.

piše: Mišo Vidović

Za većinu moje generacije iz šesdesetih, pa i za one starije piše da su rođeni u ovoj ulici. I sve dok u oktobru 1969. godine grad nije zadesio katastrofalan zemljotres banjalučka djeca rađala se u Zdrave Korde broj jedan, u gradskoj bolnici. Od nekadašnje gradske bolnice preostala samo jedna zgrada - trenutno ovdje smještene nekakve specijalističke ambulante.

20201123 122058

Iako se u ovoj ulici decenijama nalazilo porodilište, vjerovatno mnogim Banjalučanima nije poznato koje je bila Zdrava Korda. Prema onome što je naveo Dušan Lukač, u djelu „Banjaluka i okolica u ratu i revoluciji 1941-1945“, u jednoj od fusnota knjige - Zdrava Korda rođena je 1922. godine u Svodni kod Bosanskog Novog, u porodici željezničara. U Banjaluci, 1940. godine, završava Gimnaziju. Kao učenica Gimnazije primljena je u SKOJ (Savez komunističke Jugoslavije), a 1941. godine postaje član KPJ (Komunističke partije Jugoslavije).

Tokom Drugog svjetskog rata, aktivno je učestvovala u ilegalnom pokretu-početkom 1942 godine postaje član Mjesnog komiteta KPJ u Banjaluci. Organizovala je prebacivanje sekretara Mjesnog komiteta KPJ Banjaluka, Zage Umićević na slobodnu teritoriju 24.maja 1942. godine. Nakon toga otkrivena i uhapšena od strane ustaške policije. Tokom isleđivanja u ustaškom zatvoru strašno je mučena i ubijena.

Prije nekoliko godina u jednim dnevnim novinama objavljen je razgovor sa Vojinom Kordom, bratom Zdrave Korde, koji je tom prilikom evocirao uspomenu na svoju sestru.

Foto: Mišo Vidović

Autor: Impuls