fbpx

Zbrinuto 600 kilograma električnog i elektronskog otpada

Zbrinuto 600 kilograma električnog i elektronskog otpada

Foto: Srna

Na inicijativu Udruženja Grin tim, juče je u Novom Gradu zbrinuto skoro 600 kilograma električnog i elektronskog otpada.

Sekretar “Grin tima” Mladen Trninić rekao je da je ta vrsta otpada o kojoj se ne priča dovoljno.

“Spadaju u opasne otpade zbog prisustva žive, silicijuma, fosfora, broma i slično, zato je od velike važnosti da ovaj otpad ne završava na gradskim ili divljim deponijama”, rekao je on.

Trninić kaže da je “Grin tim” u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine Republike Srpske ranije organizovao edukacije za mlade o ovom otpadu.

“Danas smo imali priliku da sa firmom žMS inžinjeringž izvršimo prikupljanje električnog i elektronskog otpada iz novogradskih srednjoškolskih ustanova. Drago nam je da je ova firma prepoznala našu inicijativu za društveno odgovornim angažmanom jer za suočavanje sa problematikom električnih i elektronskih otpada potrebna je efikasna saradnja građana, institucija i privrede”, kaže on

Direktor novogradskog “MS inžinjeringa” Miloš Rajilić kaže da ova, iako relativno mlada firma, nastoji od početka da njeguje društveno odgovorne poslove.

“Električni i elektronski otpad su resurs, ali resurs koji, kada se nepropisno odlaže može stvoriti veliki problem. Ne bavimo se hemijskom obradom prikupljenog otpada, niti imamo tu ambiciju. Vršimo separaciju i sortiranje, te nastojimo da otpad izvozimo izvan Republike Srpske na tehnološki zahtjevna tretiranja koja su potrebna da bi se izdvojili vrijedni metali koji se opet mogu koristiti u industriji”, izjavio je Rajilić.

On je naveo da su tokom današnje posjete Srednjoškolskom centru “Đuro Radmanović” donirali alate za koje vjeruju da će biti od koristi za izvođenje praktične nastave.

“Ono što je daleko važnije od toga je da smo prikupili značajne količine električnog i elektronskog otpada koji neće završiti na deponiji”, rekao je on.

Srna