fbpx

Zanemarena jer „nema harizmu“: Ali, morska trava može da pomogne čovječanstvu

Zanemarena jer „nema harizmu“: Ali, morska trava može da pomogne čovječanstvu

Foto: Benjamin L. Jones/Unsplash

U borbi protiv klimatskih promjena jedan od faktora koji bi mogao da pomogne je - morska trava.

Naime, obalska morska trava oživljava kao dio globalnih napora da se uhvati u koštac sa klimatskim promjenama, piše BBC.

Cumbria Wildlife Trust obnavlja ogromnu livadu morske trave u blizini Baroua, u južnoj Kambriji, u Engleskoj, a to će koštati 141.000 funti, što će djelimično finansirati Agencija za životnu sredinu.

Prema Ujedinjenim nacijama, morska trava pomaže u ublažavanju globalnog zagrijavanja, zahvaljujući svojoj sposobnosti da „zaključa“ ugljenik.

Adam Rauns iz Cumbria Trusta rekao je da se morska trava često zanemaruje, jer podsjeća na potopljeni baštenski travnjak.

„Zato je to tako zanemareno stanište – jer nema nikakvu harizmu“, objasnio je on.

Rauns je pratio koliko patuljastog runolista – vrsta morske trave koja se nalazi u plitkim priobalnim vodama – nestane svake godine.

Zaliv Morekambe je izgubio 70 odsto svog korita morske trave tokom prošlog vijeka, prema podacima.

Iz ove organizacije navode da bi korita morske trave mogla biti odgovorna za do 18 odsto ukupnog skladištenja ugljenika u okeanu, uprkos tome što pokrivaju samo 0,1 odsto globalnog dna okeana.

Morska trava će biti ponovo zasađena u kanalu Valne, kod Baroua, gde Cumbria Wildlife Trust veruje da će obnova najvjerovatnije uspjeti.

Amber Gald iz te organozacije kaže da ova biljka pruža sklonište za neke mlade vrste riba, dok bi druga stvorenja mogla da žive u okolnom sedimentu.

„Takođe pomaže u klimatskim promjenama jer uklanja ugljenik iz atmosfere“, rekla je ona.

„Dakle, iz različitih razloga, to je mala super-elektrana koju imamo na našoj obali“, dodala je.