fbpx

U Evropu stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta mrava, zbog povoljne klime širiće se kontinentom

U Evropu stigla jedna od najgorih invazivnih vrsta mrava, zbog povoljne klime širiće se kontinentom

Foto: Jesse Rorabaugh

Crveni vatreni mrav, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu, prvi put je pronađen u Evropi, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživači su identifikovali 88 gnijezda crvenih vatrenih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji.

- S. invicta je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo - rekao je glavni autor studije Matia Menčeti, istraživač sa Instituta za evolucionu biologiju u Španiji, prenosi CNN.

Mrav, koji ima naučni naziv Solenopsis invicta, porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tokom prošlog vijeka proširio po većem dijelu SAD, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

-Pronalaženje ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći- rekao je Menčeti.

Ovi insekti mogu biti agresivni kada su uznemireni i imaju bolan ubod, koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije.

Mrav takođe može oštetiti usjeve i lokalne ekosisteme.

Iako su crveni vatreni mravi ranije otkriveni u uvezenim proizvodima u Španiji, Finskoj i Holandiji, nikada prije nije bila potvrđena kolonija, što su istraživači prvi put dokazali ovim istraživanjem. Kolonije su pronađene u predgrađu Sirakuze, ali nije jasno kako i kada su vatreni mravi stigli na to područje. Istraživači vjeruju da su insekti morali stići na tranzitnu tačku s velikim aktivnostima ljudi, poput gradske luke.

Istraživanje je otkrilo da su leteće kraljice mrava vjerojatno stigle na to područje sa sjeverozapada Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka, putem vjetra. Genetska analiza mrava ukazala je na najvjerovatniji izvor proširenja iz Sjedinjenih Američkih Država ili Kine, gdje je takođe zabilježena invazivna prisutnost vrste.

Mještani su informisali naučnike o povećanju broja uboda mrava od 2019. godine.

Istraživači su izrazili zabrinutost da bi se ovi mravi mogli brzo širiti po cijeloj Evropi, s obzirom na to da je sedam odsto kontinenta, uključujući veće gradove kao što su Barselona, Rim, London i Pariz, klimatski povoljno za ovu vrstu. To sugeriše model koji su razvili autori studije. Studija je objavljena u naučnom časopisu Current Biology.

Invazivne vrste izazivaju globalne gubitke od najmanje 423 milijarde dolara svake godine jer doprinose izumiranju biljaka i životinja, prijete bezbjednosti hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe širom svijeta, kako navodi izvještaj Ujedinjenih nacija objavljen prošle sedmice.

Agencije