fbpx

U borbi protiv surovih vrućina, SAD ulaže preko milijardu dolara u sadnju drveća

U borbi protiv surovih vrućina, SAD ulaže preko milijardu dolara u sadnju drveća

Ilustracija, foto: AA

Stotine zajednica širom Sjedinjenih Američkih Država podijeliće među sobom preko milijardu dolara namjenjenih sadnji i održavanju drveća.

Poduhvat ozelenjavanja finansira se iz programa federalne vlade u cilju ublažavanja surovih vrućina, poboljšanja zdravlja i unapređenja pristupa prirodi na urbanim prostorima na kojima živi i radi 84% Amerikanaca.

„Ove investicije stižu dok se gradovi širom zemlje suočavaju sa rekordnim toplotnim talasima koji imaju ozbiljan uticaj na javno zdravlje, potrošnju energije i cjelokupno blagostanje”, kazao je sekretar za poljoprivredu, Tom Vilsak, prenosi klima101.

„Podržavamo zajednice u jačanju otpornosti na klimatske promjene i u borbi protiv ekstremnih vrućina kroz efekat hlađenja koji nastaje povećanjem pokrivenosti stablima, a istovremeno obezbjeđujemo prilike za zaposlenje i stručno usavršavanje što će ojačati lokalnu ekonomiju”, dodao je on.

Vilsak je grantove, vrijedne 1,13 milijardi dolara, za ukupno 385 projekata zvanično predstavljen u četvrtak, 21. septembra, u Sidar Rapisu u saveznoj državi Ajovi.

I ovaj grad dobio je novčana sredstva za sadnju stabala, i to šest miliona dolara. Prije tri godine, vremenske neprilike desetkovale su tamošnji fond drveća: naime, Sidar Rapids je tokom ekstremne oluje sa vjetrom, poznatije kao derečo, u ljeto 2020. izgubio na hiljade stabala. Iako se već radi na pošumljavanju, novi grantovi pomoći će u obnovi gradskog zelenila.

Ostali dobitnici grantova uključuju neke od najvećih američkih gradova poput Njujorka i Los Anđelesa, ali i znatno manje zajednice kao što je Tarpon Springs na Floridi ili Hačinson u Kanzasu.

„Ovo pravi veliku razliku za baku koja nema klima uređaj, dijete sa astmom ili roditelja koji radi na otvorenom deset sati dnevno”, izjavio je Džon Podesta, viši savjetnik predsjednika za inovacije i implementaciju čiste energije. „Investicije neće samo stvoriti zelenije, već i zdravije i pravednije gradove.”

Brenda Malori, predsednica Savjeta Bijele kuće za kvalitet životne sredine, podsjetila je na cilj predsednika Džoa Bajdena da do kraja decenije prepolovi broj stanovnika koji nemaju pristup parkovima i prirodi. Prema njenim riječima, finansiranje sadnje stabala doprinijeće ostvarenju ovih planova.

Novčana sredstva, koja se izdvajaju za pošumljavanje, dio su Zakona za smanjenje inflacije.

Kako se navodi, Služba za šume primila je 842 prijave za grantove u visini od 6,4 milijarde dolara, što je pokazatelj koliko je hitna i sveobuhvatna potreba za urbanim drvećem u Sjedinjenim Američkim Državama.

https://www.fs.usda.gov/news/releases/usda-invests-1-billion-nearly-400-projects-expand-access-trees-and-green-spaces