fbpx

Testirana je prva plastika koja ne stvara mikroplastiku

Testirana je prva plastika koja ne stvara mikroplastiku

Foto: Unsplash

Gotovo 100% plastike na bazi algi se razgrađuje u kompostu i vodi za manje od sedam mjeseci, objavili su istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu (UC San Diego) i kompanija za nauku o materijalima Algenesis su razvili polimer na bazi algi koji može da se biorazgradi za manje od sedam mjeseci.

„Kada smo prvi put kreirali ove polimere na bazi algi prije otprilike šest godina, naša namjera je uvijek bila da oni budu potpuno biorazgradivi“, rekao je Robert Pomeroj, profesor hemije i biohemije, suosnivač Algenesisa i jedan od autora studije. „Imali smo dosta podataka koji sugerišu da naš materijal nestaje u kompostu, ali ovo je prvi put da smo to izmjerili na nivou mikročestica“, prenio je portal New Atlas.

Kako javlja isti izvor, čak 97% plastike na bazi algi može da se razgradi u kompostu. Profesori Pomeroj, Burkart i Mejfild su se usredsredili na razvoj biorazgradivog poliuretana nakon godina istraživanja goriva na bazi algi koje bi zamijenilo fosilna goriva. Kako piše New Atlas, dobijeni polimer na bazi algi, nazvan TPU-FC1, već je korišćen za proizvodnju prvih biorazgradivih cipela na svijetu, prenosi Mašina.

Plastika je štetna po zdravlje

Cilj ovog i sličnih istraživanja je da se zamijeni postojeća plastika na bazi nafte, koja je opasna po životnu sredinu i zdravlje kako ljudi, tako i drugih organizama, u svim fazama svog „životnog ciklusa“.

Podsjetimo, proces proizvodnje obične plastike je rizičan kako zbog upotrebe nafte, tako i zbog korišćenja brojnih štetnih materija, uključujući i takozvane „vječne hemikalije“, PFAS. PFAS čestice su uzročnici dugog niza bolesti i smetnji kod ljudi, uključujući sterilitet i razvojne smetnje. „Vječne hemikalije“ nastaju i kad se plastika razgrađuje – uz to, obična plastika zatrpava svijet i mikroplastikom, česticama koje su već pronađene i u kišnici na Antarktiku i ljudskoj posteljici, a koje takođe remete zdravo funkcionisanje organizma.

Proizvodnja plastike se od šezdesetih godina kreće uzlaznom putanjom. Kako je naglasio još jedan od autora studije o plastici na bazi alge Majkl Burkart, takođe profesor hemije i biohemije na UC San Diego, nauka se tek nedavno fokusirala na razumijevanje uticaja plastike.

Kako proizvoditi manje plastike?

Od kada je postalo jasnije da je taj uticaj poguban, pokrenuta su istraživanja o bezbijednijim metodima odlaganja i reciklaže plastike, uklanjanja mikroplastike iz okoline i nalaženja zamjena za plastiku. Kako smo ranije pisali, reciklaža plastike zasad nije efikasna.

Organizacije za zaštitu životne sredine zahtijevaju i da se proizvodnja plastike smanji. Polovina do sada proizvedene plastike izlivena je od početka 21. vijeka, a proizvodnja plastičnog otpada će se prema izvještaju OECD utrostručiti do 2060. godine ako se ne primjene mjere za ograničavanje proizvodnje.