fbpx

Šef za klimu UN-a: “Imamo još dvije godine za spas planete”

Šef za klimu UN-a: “Imamo još dvije godine za spas planete”

Foto: Wallpapers

Vlade, poslovni svijet i razvojne banke imaju još dvije godine da nešto poduzmu kako bi se izbjegle puno gore klimatske promjene, rekao je danas Simon Stiell, šef Ujedinjenih nacija za klimu.

Naučnici tvrde da je do 2030. neophodno prepoloviti emisije štetnih gasova iz staklene bašte kako bi se spriječio rast temperature za više od 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijski period.

Neuspjeh bi uzrokovao ekstremne vremenske uslove i vrućinu.

Uprkos tome, emisije karbon dioksida prošle su godine narasle na rekordni nivo, a trenutna obećanja država o borbi protiv klimatskih promjena bi, ako se ispune, do 2030. tek neznatno smanjile globalne emisije.

Simon Stiell, izvršni sekretar UN-ove Okvirne konvencije o promjeni klime (UNFCCC), upozorio je da su iduće dvije godine „ključne za spas naše planete”.

„I dalje imamo priliku smanjiti emisije gasova iz staklene bašte novom generacijom nacionalnih klimatskih planova. No, potrebni su nam snažniji planovi, sada!”.

Govoreći na konferenciji think-tanka Chatham House u Londonu, Stiell je rekao da su države iz grupe G20 zajedno odgovorne za više od 80 posto globalnih emisija i da stoga moraju hitno djelovati.

Glavni cilj ovogodišnjih pregovora o borbi protiv klimatskih promjena UN-a je postići dogovor o finansiranju zemalja u razvoju koje imaju teškoća u tranziciji s fosilnih goriva.

Stiell je kazao kako se novac može osigurati kroz oprost dugova, jeftinije zaduživanje za siromašnije države, nove izvore međunarodnog finansiranja poput poreza na emisije transporta i reformu Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

„Svakog dana ministri finansija, direktori, investitori, klimatski i razvojni bankari usmjeravaju milijarde dolara. Vrijeme je da preusmjere te dolare”, naglasio je.

U ‘superizbornoj‘ godini u kojoj birači glasaju od Indije, Južne Afrike, Evrope do Sjedinjenih Država, Stiell je rekao da klimatske mjere prečesto "izmiču iz programa vlada", prenosi Jutarnji.