fbpx

Postavljanje fotonaponskih elektrana za vjerske zajednice u BiH: Korak ka održivoj energiji

Postavljanje fotonaponskih elektrana za vjerske zajednice u BiH: Korak ka održivoj energiji

Foto: Bill Mead/Unsplash

U cilju promovisanja održive energije i smanjenja karbonskog otiska, pokrenut je značajan projekt postavljanja fotonaponskih elektrana na šest objekata u vlasništvu vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Tri objekta se nalaze u Tuzli, a tri u Kaknju, čime se započinje transformacija ovih objekata u energetski efikasne i ekološki prihvatljive centre.

Aarhus centar u BiH je finansirao izradu studija izvodljivosti i idejnih rješenja za postavljanje ovih elektrana kroz projekat ECF-a (European Climate Foundation). Ova dokumentacija predstavlja prvi korak u realizaciji projekta, nakon čega će objekti, kada se osiguraju potrebna sredstva, biti priključeni u jedinstvenu mrežu.

„Ovo je ključni trenutak za našu zajednicu,“ izjavio je jedan od predstavnika vjerskih zajednica uključenih u projekt. „Postavljanje fotonaponskih elektrana na našim objektima nije samo korak ka smanjenju troškova energije, već i naša obaveza prema očuvanju okoliša i budućim generacijama.“

Sljedeći korak u realizaciji projekta uključuje pronalaženje finansijskih sredstava za samu instalaciju elektrana. Aarhus centar u BiH će pružiti podršku predstavnicima vjerskih zajednica u traženju donatora koji su spremni financirati ovaj ekološki značajan projekt.

Realizacija ovog projekta predstavlja značajan iskorak ka korištenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Povezivanjem objekata u jedinstvenu mrežu, omogućit će se optimizacija korištenja proizvedene energije, smanjenje troškova i povećanje energetske efikasnosti.

Očekuje se da će ovaj projekt poslužiti kao model za buduće inicijative u oblasti obnovljivih izvora energije, ne samo u vjerskim zajednicama, već i šire, u cijelom društvu.

„Ovaj projekt je primjer kako zajednički napori i saradnja između različitih organizacija i institucija mogu dovesti do stvarnih i opipljivih promjena u zajednici. Kroz edukaciju i podizanje svijesti, nadamo se da će i druge organizacije i institucije prepoznati važnost prelaska na obnovljive izvore energije i slijediti ovaj primjer,“ kazao je Denis Žiško iz Aarhus centra u BiH.

Kroz ovu inicijativu, vjerske zajednice u Tuzli i Kaknju pokazuju kako se tradicija može spojiti s modernim tehnologijama u cilju zaštite okoliša i osiguravanja održive budućnosti za sve.