fbpx

Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mlijeka truju svoje bebe

Okeani i mora sve zagađeniji: Mame delfini preko mlijeka truju svoje bebe

Foto: Pixabay

Dok ljudsko majčino mlijeko pomaže bebama da ojačaju imuni sistem, nova studija otkriva da majka delfina prenosi trajne organske zagađivače (POP) na svoje mlade i tako ih "truje".

Naučnici su analizirali kako se lipofilna jedinjenja, uključujući DDT, PCB, PBDE, HCH i CHLD, akumuliraju u salu morskih sisara i kako se ovi zagađivači prenose sa ženki u laktaciji na njihovo potomstvo, prenosi N1.

Naučnici su prikupili uzorke placente, krvi i mlijeka parova delfina majka/dijete da bi procijenili dinamiku prenosa zagađivača od majke. Studija je mjerila početne nivoe POP-a, koji su pojedinačno varirali, a bili su povezani sa uzrastom i reproduktivnom istorijom ženki.

Davn Noren, vodeći autorka studije, navela je u izjavi Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA) da novorođenčad delfina dobijaju najveću koncentraciju zagađivača ubrzo po rođenju, a to je vrijeme kada su najranjivija.
 
"Sisari se i dalje neurološki razvijaju nakon rođenja, tako da je velika izloženost u ranoj fazi i velika briga za njihov dalji razvoj", dodao je Noren.
 
Prema istraživanjima ovim POP-ovima, zagađivačima, je potrebno mnogo vremena da se razgrade u životnoj sredini i da se bioakumuliraju u lancu ishrane jer se skladište u salu morskih životinja.
 
Sa porastom zagađenja morskih voda koncentracija ovih supstanci postaje sve viša u tijelima životinja zbog lanca ishrane, uključujući delfine i druge morske sisare.
 
"Istraživanjem je primjećeno da su se koncentracije u serumu i mlijeku majke delfina smanjivale tokom vremena dojenja dok su se nivoi POP u njihovim bebama povećavali", rekao je Noren.
 
Ovi nalazi su pružili važne informacije o tome kako se zagađivači šire u okeanu i pomogli da se razumije opasnost zagađenja po delfine, ali i mlade kitove.