fbpx

Klimatske promjene će do 2050. smanjiti globalnu ekonomiju za petinu

Klimatske promjene će do 2050. smanjiti globalnu ekonomiju za petinu

Foto: Impuls

Nevezano za to koliko agresivno budemo radili na smanjivanju zagađenja, klimatske promjene prouzrokovane ogromnim količinama ugljen-dioksida koji se već nalazi u atmosferi smanjiće do 2050. godine globalni BDP za oko 38 biliona dolara, odnosno za skoro petinu.

Smanjivanje emisija štetnih gasova, međutim, ključno je da bi se izbjegle dalje katastrofalne ekonomske posljedice poslije 2050. godine, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Ukoliko se prosječna globalna temperatura značajnije poveća preko dva stepena Celzijusa iznad predindustrijskog prosjeka, ekonomska šteta od klimatskih promjena bi svake godine rasla čak desetine biliona dolara.

Prosječna temperatura na planeti se već popela za 1,2 stepena u odnosu na sredinu 19. vijeka, period koji se uzima za početak industrijske proizvodnje i korišćenja fosilnih goriva. Zbog toga su se širom planete pojačali toplotni talasi, suše, poplave i tropske oluje.

Godišnje ulaganje potrebno da se zadržimo ispod granice od dva stepena je tek dio štete koja bi bila izbjegnuta.

Ostajući ispod porasta od dva stepena Celzijusa mogli bismo da ograničimo gubitak prihoda na 20 odsto u odnosu na 60 odsto, koliko će iznositi ukoliko ne preduzmemo ništa“, naveo je vođa studije Maks Koc sa Instituta za istraživanje uticaje klimatskih promjena u Potsdamu.

Ekonomisti se ne slažu s time koliko bi trebalo da bude potrošeno da bi se izbjegla šteta od klimatskih promjena. Neki pozivaju na ogromne investicije, dok drugi kažu da bi bilo efikasnije da se sačeka dok društva ne postanu bogatija i tehnologija naprednija.

Siromašne zemlje najviše pogođene

Uprkos tome što se novo istraživanje ne bavi direktno ovim pitanjem, procjena o ogromnoj ekonomskoj šteti logično ukazuje na to da bi najsiromašniji bili najteže pogođeni.

Naša računica je izuzetno važna za analize procjene troškova i benefita“, navela je koautorka Leoni Venc.

Ovakva studija trebalo bi da utiče na strategije država za prilagođavanje uticajima klimatskih promjena, procjene ekonomskih rizika i pregovore koje UN vodi oko kompenzacije zemljama u razvoju koje su jedva doprinijele globalnom zagrijavanju.

Tropske zemlje, čije se ekonomije već smanjuju zbog klimatskih promjena, biće najteže pogođene.

Države najmanje odgovorne za klimatske promjene pretrpeće pad BDP-a 60 odsto veći od bogatih zemalja i 40 odsto veći od onih sa velikim emisijama ugljen-dioksida“, istakao je učesnik istraživanja Anders Leverman.

Agencije