fbpx

Kako spasiti okeane od mikroplastike - tajna bjelančevina iz jaja

 Kako spasiti okeane od mikroplastike - tajna bjelančevina iz jaja

Foto: Naja Bertolt/Unsplash

Istraživači "Prinston inženjeringa" pronašli su način da pretvore hranu u novi materijal koji može jeftino i uspješno da ukloni so i mikroplastiku iz okeana.

Istraživači su koristili bjelance da bi napravili aerogel, lagan i porozan materijal koji se može koristiti za filtraciju vode, skladištenje energije i zvučnu i toplotnu izolaciju.

Potpredsednik za inovacije na Unverzitetu Prinston Kreg Arnold i Suzan Dod Braun, profesorka mašinstva i vazduhoplovstva i prodekan na Prinstonu, zaduženi su za eksperiment u laboratoriji za inovacije Univerziteta.

Ideja za eksperiment nastala je tokom doručka, kada je profesor Arnold Kreg jeo svoj sendvič sa jajima.

"Dok sam doručkovao, pomislio sam kako sendvič ima sastav koji nam je potreban, prije svega bjelančevine iz jaja. Kada se zamrznu, a potom zagriju na 900 stepeni Celzijusovih, stvaraju strukturu međusobno povezanih lanaca ugljeničnih vlakana i listova grafena", naveo je.

Na osnovu ovog istraživanja, koje je objavljeno u 24. avgusta 2023. godine, Arnold i njegov tim pokazali su da dobijeni sastav od bjelančevina može da ukloni čak 99 odsto soli i mikroplastike.

"Jaja su odlična, lako mogu da se nabave, a ne remete ciklus ishrane u prirodi. Mogu se proizvesti u velikim količinama i jeftina su", istakao je Ozdem, jedan od članova istraživačkog tima.

Ako se ovaj izazov uklanjanja mikroplastike iz okeana i mora prihvati, materijal ima značajne prednosti jer je jeftin za proizvodnju i energetski efikasan.

Inače, pojam mikroplastike odnosi na sitne plastične čestice koje nastaju tokom razvoja i tokom razgradnje plastike.

Ove čestice mogu dospeti u vodu i hranu, veoma su rasprostranjene u životnoj sredini, a najviše u okeanima.

"Aktivni ugalj je jedan od najjeftinijih materijala koji se koriste za prečišćavanje vode. Naše rezultate smo uporedili sa aktivnim ugljem mnogo su bolji", rekao je Semus Ozden.

U istraživanju je učestvovalo i Odjeljenja za hemijsko i biološko inženjerstvo i geonauku na Prinstonu.

"Jedna je stvar napraviti nešto u laboratoriji, a druga je stvar razumjeti zašto i kako", istakao je Arnold Kreg.