fbpx

Građani Foče opet na ulici – „Odmah obustaviti sve aktivnosti oko izgradnje deponije“

Građani Foče opet na ulici – „Odmah obustaviti sve aktivnosti oko izgradnje deponije“

Ustupljena fotografija

Mještajni Kozje Luke, Miljevine i Kuta u nedjelju su protestnim skupom u Foči još jednom izrazili nezadovoljstvo planiranom izgradnjom privremene sanitarne deponije na lokalitetu Grabe i pozvali opštinsku vlast da odustane od tog plana.

Autor: Impuls

Naglasili su da je lokalna vlast bez konsultacije sa lokalnim stanovništvom donijela odluke o gradnji sanitarne deponije u mjestu koje je bogato prirodnim nasljeđem.

-Prisutni građani su izrazili ogorčenje zbog nedolaska načelnika opštine Milana Vukadinovića, predsjednika Skupštine opštine Foča Srđana Draškovića i direktorice turističke organizacije Foča Spomenke Popadić, uz sumnju da vlasti ne žele informisati stanovništvo ovog područja o aktivnostima koje opština preduzima po pitanju izgradnje deponije smeća na lokaciji Grabe u MZ Kozja Luka.

Ponovljene su moguće štetnosti izgradnje deponije smeća na predmetnom lokalitetu po životnu sredinu, živote i zdravlje stanovništva u više od 20 sela i zaselaka navedenih mjesnih zajednica koji se nalaze u neposrednoj blizini lokacije predviđene za deponiju.

-Ugrožene bi bile podzemne i nadzemne vode, zemljište, zrak, biljni i životinjski svijet, ali takođe i jedinstveni i zaštićeni prirodni fenomeni koji su u neposrednoj blizini, kao što su Pješčane piramide, pećine Toplica,Tamnica i Ledenjača, kulturno-istoriske srednjovjekovne građevine kule Herceg Stefana i mnogi drugi koji još nisu ni istraženi, budući da se radi o lokalitetu bogatom prirodnom i kulturnom baštinom.

Nizvodno od planirane lokacije za deponiju smeća na udaljenosti od oko 800 metara nalazi se izvorište pitke vode „Studenac“, koju koristi stanovništvo za vlastite potrebe i napajanje stoke, ali i turisti koji obilaze obližnje pećine i Pješčane piramide, stoji u zaključku protesta.

Govornici na ovim protestima su posebno istakli da dokazi za pribavljanje okolinske dozvole za izgradnju privremene deponije smeća na lokaciji Grabe, ne sadrže nikakvu procjenu štetnog uticaja na životnu sredinu, zdravlje i život stanovništva okolnih sela, te da na predmetnoj lokaciji za deponiju smeća nisu vršena bilo kakva mjerenja vode, vazduha, zemljišta.

Član Savjeta MZ Kozja Luka, Mitar Ćuskić izjavio je za medije da mještani ostaju pri stavu da se sazove posebna sjednica SO Foča  i da se povuče odluka, ili da se ponovo krene u raspravu, ali uz saglasnost naroda.

Još jednom su pozvali okupljene da svoja mišljenja i sugestije upišu u knjigu primjedbi u zgradi opštine jer su za to ostala još tri dana i ponovili će se do kraja boriti svim dopuštenim zakonskim sredstvima protiv izgradnje deponije smeća blizu svojih domova.