fbpx

FBiH će uvrstiti sve vrste šišmiša na Crvenu listu

FBiH će uvrstiti sve vrste šišmiša na Crvenu listu

Foto: UG Fojničani

U organizaciji UG Fojničani Maglaj i partnera, Centar za krš i speleologiju i SNIK Atom, u Sarajevu je održan okrugli stol posvećen zaštiti svih šišmiša u Bosni i Hercegovine.

Tijekom sastanka, predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma izrazili su pozitivno mišljenje o rezultatima projekta te su obećali uvrstiti sve otkrivene 33 vrste šišmiša na Crvenu listu Federacije BiH.

Predstavnicima nadležnih vlasti na državnoj razini prezentiran je nacrt Nacionalnog izvještaja o stanju šišmiša što će značajno doprinijeti ispunjavanju EUROBATS sporazuma, koji je potpisala i Bosna i Hercegovina.

Projektni tim je također prezentirao Smjernice za zaštitu i ublažavanje štetnih uticaja na šišmiše, što je prvi ovakav dokument u BiH. Okrugli stol na istu temu planiran je za naredni tjedan i s predstavnicima nadležnih ministarstava i institucija u Republici Srpskoj.

Projekt “Monitoring i zaštita šišmiša u Bosni i Hercegovini” realizira UG Fojničani Maglaj u partnerstvu sa Centar za krš i speleologiju Sarajevo i SNIK Atom Zavidovići u okviru projekta Misli o prirodi koji implementira Centar za promociju civilnog društva uz financijsku podršku Švedske.

prezentacija sismisi 1536x1157

abrasmedia.info