fbpx

ZANIMLJIVA STUDIJA O ZELENILU: Kako ono utiče na naše zdravlje i kvalitet života?

ZANIMLJIVA STUDIJA O ZELENILU: Kako ono utiče na naše zdravlje i kvalitet života?

Foto: Myan Nguyen/Unsplash

Naučnim proračunima došlo se do zaključka da je biološka starost osobe iz zelenijeg okruženja za 2,2-2,6 godina manja.

Nadaleko su poznate koristi života u  zelenijoj sredini za naše fizičko i mentalno zdravlje, a u nekim zemljama priroda se čak shvata (i propisuje) kao lijek.

Nedavno objavljeno istraživanje donosi svježe perspektive i potpuniju sliku pozitivnih zdravstvenih efekata parkova, drveća i zelenih površina, piše Klima 101.

Kako je otkrio tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, stanovnici zelenijih kvartova imaju duže telomere, odnosno dijelove hromozoma koji se povezuju sa dugovječnošću. Samim tim, njihove ćelije sporije stare i oni su biološki mlađi.

Telomeri su zapravo ponavljajući dijelovi DNK koji se nalaze na krajevima hromozoma. Što su telomere duže, to ćelija više puta može da se replicira. Sa svakom diobom ćelije, dolazi do skraćivanja telomernih krajeva. Kada postanu toliko kratki da ćelija više ne može da se dijeli, ona odumire.

„Ovo znači da su telomeri bitan pokazatelj naše biološke starosti, i istrošenosti naših ćelija", kazao je Skot Ogltri, jedan od autora studije i predavač na Univerzitetu u Edinburgu.

lokvanj foto jj impuls

Foto: Impuls

Ogltri je sa svojim kolegama proračunao da zelenilo može da smanji biološku starost osobe, u prosjeku, za između 2,2 i 2,6 godina.

Naučnici su proučavali podatke o 7.827 pojedinaca iz američke nacionalne baze u periodu od 1999. do 2002. Zanimalo ih je u kojoj mjeri je ozelenjeno njihovo naselje i u kakvoj je to vezi sa dužinom telomera.

„Otkrili smo da, što su ljudi imali više zelenih prostora u svom komšiluku, njihove telomere bile duže", istakao je Eron Hip sa Univerziteta u Sjevernoj Karolini.

„To je bilo tačno bez obzira na njihovu rasu, ekonomski status, da li piju, puše, i slično."

Mnogi faktori mogu da doprinesu propadanju telomera, a među njima je i stres. Postoji više načina na koji biljke ublažavaju nivoe stresa, npr. tako što tokom toplotnih talasa „hlade" svoje okruženje i čine temperature prijatnijim. Vegetacija takođe smanjuje zagađenje vazduha i buku.

Zelenilo dodatno podstiče na fizičku aktivnost i međusobnu socijalnu interakciju.

Inicijativa „Svi u park", zahvaljujući kojoj 93% stanovnika kolumbijskog grada Barankilje živi na najviše 8 minuta hoda do najbliže zelene površine, pokazala je da zeleni prostori mogu da dovedu do smanjenog rizika od kriminala.

Međutim, ni priroda nije svemoćna i njena moćna svojstva su ograničenog kapaciteta. Jer, kada su istraživači uračunali druge negativne uticaje kao što je zagađenje vazduha, pozitivni efekti vegetacije su nestali.