fbpx

Vještačka inteligencija bi uskoro mogala prevesti "govor" mačaka

Vještačka inteligencija bi uskoro mogala prevesti "govor" mačaka

Foto: iStock

Ako vas neočekivano mijaukanje, neobična poza ili neuobičajeno trzanje ostavi u nedoumici i pitate se šta vam vaša mačka pokušava reći, vještačka inteligencija (AI) uskoro će to moći prevesti.

Naučnici se okreću novoj tehnologiji kako bi otkrili značenja iza vokalnih i fizičkih znakova životinja, piše Tportal.hr.

"Mogli bismo upotrijebiti AI da nam otkrije šta nam životinje pokušavaju reći', rekao je Daniel Mills, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Univerzitetu Lincoln.

Prethodni rad, uključujući Millsov, pokazao je da mačke imaju različite izraze lica u interakciji s ljudima. Nedavno su pak istraživači otkrili da ti kućni ljubimci imaju čak 276 izraza lica kada komuniciraju s drugim mačkama, prenosi The Guardian.

Utvrdili su da pomjeraju uši i brkove ako je interakcija prijateljska. U neprijateljskim interakcijama često suze zjenice, spuste uši i odmiču se.

Mills je rekao da je najnovije istraživanje ukazalo na složenost mačjih facijalnih manevara, dodajući da bi nova tehnologija mogla pomoći shvatanju šta one znače.

"Kao što ovaj dokument sugeriše, postoji mnogo veće bogatstvo mačjih izraza nego što smo ih svjesni, a ono u čemu je vještačka inteligencija dobra jeste klasifikovanje slika", zaključio je.