fbpx

Uticaj pasa na mentalno zdravlje ljudi

Uticaj pasa na mentalno zdravlje ljudi

Foto: Google

Veza između pasa i mentalnog zdravlja njihovih vlasnika je fascinantna oblast istraživanja koja naglašava pozitivan uticaj ovih ljubimaca na ljudsku psihološku dobrobit. Brojna istraživanja potvrđuju da prisustvo pasa može značajno smanjiti nivo stresa i anksioznosti kod njihovih vlasnika. Interakcija sa psima stimuliše oslobađanje oksitocina, hormona ljubavi i sreće, što može poboljšati opšte emocionalno stanje vlasnika.

Pored toga, psi često pružaju emocionalnu podršku i smanjuju osjećaj usamljenosti. Njihova vjernost i neuslovljena ljubav, stvaraju snažnu emotivnu vezu koja može biti posebno korisna tokom teških perioda u životu vlasnika. Psi takođe podstiču aktivnosti na otvorenom i socijalizaciju, čime se dodatno poboljšava psihološko blagostanje, piše PET magazin.

Značaj psiho-socijalnih benefita suživota sa psom posebno je vidljiva u terapeutskom radu, gdje su psi uključeni u tretmane za smanjenje stresa, depresije i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Ukratko, pas nije samo kućni ljubimac; on je dio porodice koji doprinosi pozitivnom emocionalnom okruženju. Razumijevanje ove dinamike može podstaći ljude da prepoznaju i cijene duboku povezanost između njih i njihovih četvoronožnih saputnika, unapređujući tako ukupno mentalno zdravlje i kvalitet života.