fbpx

Svi stanovnici ovog mjesta žive u jednoj ulici: Duga je 9 km i u njoj se nalaze bolnice, škole, kuće i zamak

Svi stanovnici ovog mjesta žive u jednoj ulici: Duga je 9 km i u njoj se nalaze bolnice, škole, kuće i zamak

Foto: Shutterstock

Nastala u 19. vijeku, predstavlja dio većeg projekta koji je trebao da "poveže" Evropu.

Često se dešava da na putovanjima, naiđemo i na neko mjesto koje izgleda kao da je "vezano" za glavni put, odakle se granaju manje uličice. To nije slučaj i sa Sulošovimna jugu Poljske, koji broji oko 6.000 stanovnika. Naime, u njemu postoji samo jedna ulica Olkuska, koja se proteže u dužinu od oko 9 kilometara.

Ovaj put, koji je takođe dio trase 773, jedini je koji postoji u gradu i na njemu se okupljaju svi susjedi. Iako nije najduža na svijetu - pošto je nadmašuju druge ulice kao što je Roskildevej u Кopenhagenu - u njoj ipak ima nešto posebno što intrigira turiste koji se ovde nađu. 

U gradu se nalaze škola, bolnica, crkve, prodavnice i domovi, kao i srednjovjekovni zamak iz 14. vijeka, Pieskova Skala, izgrađena za vrijeme kralja Кazimira III koji je predstavljao dio odbrambenog lanca pod nazivom "Orlova gnijezda".

Iako se ne vidi kad se posmatra sa ulice, Sulošova krije još jednu zanimljivost: polja usijeva koja okružuju mjesto su postavljena pod pravim uglom i predstavljaju savršenu harmoniji zelenih tonova. Još jedna od posebnosti mjesta je to što je ulica dio Via Regia-e, rute koja povezuje put sa glavnim gradom Ukrajine, Кijevom.

Oblik grada podsjeća na idealni linearni grad koji je arhitekta Arturo Sorija nacrtao krajem 19. vijeka. Projekat je bio dio puta koji je vodio širom Evrope - povezujući nekoliko ključnih gradova, poput Madrida, kako bi se olakšala komunikacija. 

Obližnja istoimena visoravan, predstavlja dio Nacionalnog parka Ojcovski. Poznatom po brojnim prirodnim bogatstvima, pećinama i krečnjačkim liticama, izvoru rijeke Pradnik i stijeni visokoj 30 metara po imenu Maza od Herkula.

nationalgeographic.rs