fbpx

Podvrgnuti su testu inteligencije - Rakuni kao majstori kreativnosti

Podvrgnuti su testu inteligencije - Rakuni kao majstori kreativnosti

Foto: Shutterstock

Da bi otkrili koliko su rakuni inteligentni, naučnici su ih podvrgli Ezopovom testu i ništa nije prošlo onako kako su očekivali.

Rakuni su zloglasno nevaljali, ali da li su pametni kao vrane?

Naučnici su stavili ove sisare na Ezopov test, koji procjenjuje da li životinje mogu da razaznaju uzrok i posljedicu tako što moraju da podignu nivo vode kako bi došli do hrane.

Eksperiment je zasnovan na priči u kojoj žedna vrana ne može da pije iz vrča sa niskim nivoom vode. Dodajući kamenje, ptica je podigla  nivo vode i uspjela da popije vodu.

U jednoj studiji, istraživači su upoznali rakune sa cilindrom u kom se nalaze kolačići od bijelog sljeza koje životinje ne mogu da dohvate. Zatim su rakunima pokazali kako ubacivanjem kamenja u vodu mogu da "podignu" bijeli sljez.

Dva od osam rakuna su uspješno ponovila ponašanje, ubacujući kamenje da bi uzeli kolačiće. Treći je preuzeo stvar u svoje ruke: ženka se popela na cilindar i ljuljala ga dok se nije prevrnuo, te je na taj način mogla da uzme slatku poslasticu.

"To je bilo nešto što nismo predvidjeli", i zaista je dizajnirano da se tako nešto ne desi, izjavio je vođa studije Loren Stenton, doktorand na Univerzitetu u Vajomingu.

"To nam još jednom potvrđuje koliko su inovativni i kreativni u rješavanju problema."

Dodaje Suzan MekDonald, psiholog sa Univerziteta Jork u Torontu: "Pomislila sam kako je veoma rakunski da jedan od njih samo prevrne cijeli aparat" - kao to što rade sa kantama za otpatke.

Rakunove supermoći

U drugom eksperimentu, istih osam rakuna je dobilo lopte koje mogu da potonu ili da plutaju. Naučnici su mislili da će njihovi subjekti koristiti loptice koje tonu da izbace vodu iz cijevi.

Lopta koja pluta ne može da obavi posao, "osim ako niste rakun, i ako nefunkcionalni objekat možete da pretvorite u funkcionalan objekat", kaže koautorka studije Sara Benson-Amran, direktorka laboratorije za ponašanje i kogniciju životinja na Univerzitet u Vajomingu.

Dva rakuna koja su se snašla u ostalim zadacima ponovo su se istakla, otkrivši da bi guranje gore-dole loptice koja ne može da pluta "poguralo bijeli sljez sa strane, na cilindar“, kaže Stenton, čija je studija objavljena u časopisu Animal Cognition.

Jedan je bukvalno preokrenuo stvar u svoju korist i "okretao loptu u mestu", da bi skupio i pojeo bijeli sljez na lopti, kaže Stenton.

U rješavanju takvih zadataka, rakuni "koriste svoju posebnu supermoć, osjetljive i okretne ruke, da istražuju svijet", primećuje MekDonald, koji nije bio uključen u studiju.

Istraživači kao što su MekDonald, Stenton i Benson-Amran proučavaju ove životinje iz sjevernoameričkih dvorišta - koji se često smatraju smetnjom - da bi bolje razumjeli njihovo ponašanje i umanjili šansu za sukobe sa ljudima.

Kreativan način da se upotrebi urin

Iako rakuni nisu nužno bili izvrsni tokom testa iz Ezopove basne, pokazali su nevjerovatno inovativne pristupe u rješavanju istih.

Poznato je da samo još nekoliko vrsta prolazi ovaj test, uključujući vrane - kao što su novokaledonijske vrane, gačci i evroazijske sojke - i velike majmune. 

Na primjer, u jednom eksperimentu, orangutani su brzo shvatili kako da izbace vodu iz cijevi i da zgrabe kikiriki koji stoji na dnu.

U drugom testu, neke šimpanze su takođe došle do rješenja - a jedna je otkrila da mokrenje u cijev dobro radi posao. 

Ovaj tekst je originalno objavljen na američkom sajtu National Geographic-a. 

nationalgeographic.rs