fbpx

Novo ostrvo se pojavilo kod Japana

Novo ostrvo se pojavilo kod Japana

Foto: Beta

Najnovije ostrvo na svijetu "isplivalo" je iz mora kod obale japanskog ostrva Ivo Džima u Tihom okeanu.

Japanska meteorološka agencija (JMA) navela je za CNN da je neimenovano ostrvo formirano podvodnom vulkanskom erupcijom.

Izlazak ostrva iz okeana dokumentovan je na fotografijama koje su snimile Pomorske snage za odbranu zemlje 1. novembra, prenosi N1.
 
Fotografije prikazuju malu erupciju koja uzdiže tamni oblak pepela iznad malenog ostrva, koje je sada dio lanca ostrva Ogasavara.
 
JMA beleži vulkansku aktivnost u ovoj oblasti od prošle godine, ali je Institut za istraživanje zemljotresa Univerziteta u Tokiju potvrdio da se erupcija koja je formirala ostrvo dogodila 30. oktobra.
Setsuia Nakada, profesor emeritus vulkanologije na Univerzitetu u Tokiju, rekao je ove nedelje za Japan Times da se magma nalazila pod vodom neko vrijeme prije nego što je konačno izbila na površinu.
 
Ostrvo se nalazi oko 1.200 kilometara južno od kopnenog Japana i kilometar od Ivo Džime, ostrva na kojem su se događale neke od najžešćih bitaka Drugog svjetskog rata na Pacifiku.
 
Američki marinci borili su se sa desetinama hiljada japanskih garnizona u bici u kojoj je poginulo više od 7.000 Amerikanaca i 22.000 Japanaca.