fbpx

Kuoka – najsretnija životinja na svijetu

Kuoka – najsretnija životinja na svijetu

Foto: Mark Stoop/Unsplash

Kratkorepi valabi ili kuoka (Setonix brachyurus) pripada skupini klokana tobolčara veličine domaće mačke.

Kuoka je biljojed koji nastanjuje manja ostrva uz obalu zapadne Australije, a najveća populacija ove vrste nalazi se na ostrvu Rotnest. Klasifikovana je kao ugrožena vrsta i ima reputaciju najsretnije životinje na Zemlji zbog svoje fizionomije.

Zanimljivo je da je ovo prva životinja koju su Europljani otkrili u Australiji.

Inače kuoka je teška od 2,5 do 5 kila, a može biti duga i do pola metra. Ima bucmasto tijelo, malu glavu i uši, crne oči i njušku te jake noge za skakutanje uokolo i penjanje na manje visine.

Krzno joj je smeđe – sive boje i ima kratki repić.

kuoka foto tianlei sun 364fWlWEVqI unsplash

Foto: Tianlei Sun/Unsplash

Kada traži hranu skakuće uokolo i prednjim šapicama kopa po zemlji.

Vole grickati travu, lišće i korijenje. S njima treba biti oprezan, ne smije ih se hraniti i treba ih promatrati iz daljine.

Sve rade u grupama i žive oko 10 godina.

Ženke mogu roditi dva puta godišnje i donesu na svijet prosječno sedamnaest mladunčadi tokom svog životnog vijeka. Mladunče živi u majčinom tobolcu šest mjeseci. Nakon što napusti tobolac, još dva mjeseca oslanja se na majku zbog mlijeka i potpuno je samostalan otprilike osam mjeseci nakon rođenja. Ženke polno sazrijevaju nakon otprilike 18 mjeseci.

kuoka foto christine mendoza 4cT6YwMkHyg unsplash

Foto: Christine Mendoza/Unsplash

U divljini je boravak ove životinje vrlo ograničen i to samo na jugozapadu Australije, s velikim brojem malih rasutih populacija na ostrvima koji su bez određenih grabežljivaca poput lisica i mačaka. Naprotiv, na ostrvu Rotnestu su kuoke česte, zauzimajući različita staništa u rasponu od polusušnog grmlja do obrađenih vrtova. Biljke Acanthocarpusa , koje ljudima i drugim relativno velikim životinjama nisu ugodne za šetnju, su omiljeno utočište za spavanje za kuoke. Uz to kuoke su vješti su penjači na drveće.

Kuoka ima malo straha od ljudi i uobičajeno je da prilazi ljudima, posebno na ostrvu Rotnest gdje postoji velika populacija. Godišnje se dogodi nekoliko desetina slučajeva da kuoka ugrize ljude, naročito djecu. Postoje određena ograničenja u pogledu hranjenja, a posebno je zabranjeno hranjenje „ljudskom hranom“ jer se od nje lako mogu razboljeti.