fbpx

Istraživanje pokazalo da mladi majmuni vole da zadirkuju roditelje

Istraživanje pokazalo da mladi majmuni vole da zadirkuju roditelje

Naučnici sa Instituta Maks Plank otkrili su da pojedine vrste majmuna tokom komunikacije sa pripadnicima svoje vrste koriste zadirkivanje.

To je ustanovljeno na osnovu posmatranja 75 sati video snimaka velikih majmuna iz zoo vrtova u Lajpcigu u Njemačkoj i San Dijegu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naučnici su prepoznali 18 različitih vrsta zadirkivanja u kojima jedinke, uglavnom starosti od tri do pet godina, zadirkuju druge majmune, prenosi Gardijan.

Ispostavilo se da su majmuni bockali druge, gurali ih i potom bježali, nudili predmete, a zatim ih povlačili nazad, tijelom udarali jedni o druge, zabijali lice u lica drugih, vukli pramenove krzna, dijelove tela i golicali se međusobno.

Istraživanjem je obuhvaćeno devet bonobo majmuna, po četiri orangutana i gorile i 17 šimpanzi, a bockanje je bilo najčešći oblik zadirkivanja, prijećeno i kod odraslih i kod njihovih mladunaca.

Mladunci su češće u odnosu na svoje roditelje udarali i mahali dijelovima tela, dok su odrasli bili nježniji u odnosu na njih i više primjenjivali golicanje.

"Ono što je zanimljivo jeste to da smo pronašli sličnosti sa ljudskim zadirkivanjem beba. Kada ljudska odojčad zadirkuju svoju majku obično gledaju u lice svoje majke tražeći reakciju. To vidimo i kod ovih velikih majmuna", rekla je Izabel Laumer sa Instituta Maks Plank za ponašanje životinja u Konstancu u Njemačkoj.

Agencije