fbpx

Honduraški bijeli šišmiši: pahuljasti mali šišmiši koji zajedno spavaju u šatorima od lišća

Honduraški bijeli šišmiši: pahuljasti mali šišmiši koji zajedno spavaju u šatorima od lišća

Foto: Leyo/Wikipedia

Ovi sićušni bijeli šišmiši, koji mogu sagraditi šator od lišća, vrlo su izbirljivi kada je u pitanju ishrana.

Autor: Impuls

S pahuljastim bijelim krznom, velikim žutim nosom i ušima, te težinom od samo (9 grama, honduraški bijeli šišmiš je jedan od najslađih šišmiša na svijetu. To je samo jedna od šest vrsta šišmiša s potpuno bijelom dlakom, a od ostalih se lako razlikuje po preslatkom okrenutom nosu.

Može se naći u Srednjoj Americi od Hondurasa do Paname, a preklapa se samo s još jednim bijelim šišmišem, sjevernim duhom (Diclidurus albus).

bijeli sisimis foto wikipedia

Foto: Geoff Gallice/Wikipedia

Osim po svom dražesnom izgledu, honduraški bijeli šišmiš poznat je po svojoj sposobnosti da konstruiše "šatore" od lišća velikih biljaka, što je ponašanje koje dijeli s dvije desetine drugih vrsta šišmiša - manje od 2% od otprilike 1400 opisanih vrsta šišmiša. Nakon što pronađe odgovarajući list biljke, obično u cvjetnim biljkama iz roda Heliconia, honduraški bijeli šišmiš će grickati i prerezati bočne žile lista. Zbog toga se list presavija i stvara mali šator iz kojeg se šišmiši mogu sakriti od predatora.

Ponekad će se više šišmiša zalijepiti za jedan list, gdje se mogu odmoriti tokom dana. Veličina grupe može varirati od jednog šišmiša do 17 jedinki.

Istraživači su prije mislili da bi mužjaci mogli izgraditi šatore kako bi privukli ženke za parenje, ali studija iz 2006. objavljena u časopisu Acta Chiropterologica pružila je prve dokaze da su i ženke pridonijele izgradnji.

Honduraški bijeli šišmiš je 1892. opisao kao novu vrstu, Ectophilla alba, američki zoolog Harison Alen. Holotip koji je Alen koristio da opiše novi rod i vrstu sakupio je Čarls Haskins Taunsend u blizini rijeke Koko u Hondurasu 1887. godine. Pripada porodici slijepih miševa, Phillostomidae. Ime roda "Ectophilla" potiče od starogrčkog "ektos" što znači "napolje" i "phullon" što znači "list", što se odnosi na njegov nos-list. Ime njegove vrste „alba“ potiče od latinskog „albus“ što znači „bijel“.

Iako su šišmiši poznati po tome što jedu insekte - ili krv u slučaju vampirskih šišmiša - honduraški bijeli šišmiši su plodojedi, što znači životinje koje jedu voće. Uglavnom jedu smokve samo jedne vrste drveća (Ficus colubrinae) — što im pomaže da budu učinkovitiji od ptica u raspršivanju sjemenki drveća. Zanimljivo je da su studije pokazale da stablo smokve može proizvesti različite "mirisne bukete" za privlačenje ptica danju i šišmiša noću.

Honduraški bijeli šišmiš naveden je kao gotovo ugrožen na Crvenom popisu Međunarodne unije za očuvanje prirode, uglavnom zbog gubitka staništa i oslanjanja uglavnom na jednu vrstu smokve.

Honduran White Bat 49549335098

Foto: Charlie Jackson/Wikipedia