fbpx

Gorje Bungle Bungle - najkrhkije područje na Zemlji

Gorje Bungle Bungle - najkrhkije područje na Zemlji

Foto: Wikipedia

Gorje Bungle Bungle je najkrhkije područje na Zemlji, a nalazi se u Zapadnoj Australiji, u vrlo nepristupačnom području.

Ovaj planinski masiv pokriva 450 km2 u prostranom području Kimberly gdje gotovo i nema nikakvih ljudskih naselja. Njegove neobične prugaste kupole naglo se uzdižu iz riječne doline rijeke Ord.

Bungle Bungles range

Foto: Nichollas Harrison/Wikipedia

Neobične narandžaste i tamnosive trake na stožastim formacijama stijena uzrokovane su razlikama u slojevima pješčenjaka. Tamnije trake nalaze se na slojevima stijena koji zadržavaju više vlage i predstavljaju tamni rast algi ili cijanobakterija. Narandžasti slojevi obojeni su mineralnim naslagama željeza i mangana sadržanim u pješčenjaku.

Panorama tornjeva i kanjona gorja Bungle Bungle pod zrakama zalazećeg sunca stvara privid kao da gore iznutra. Ovdje veći dio godine prevladavaju velike vrućine, pa dnevne visoke temperature penju se i do 40 stepeni celzijusa u sjeni koju ne možemo nazvati hladovinom.

Tokom dugih zimskih razdoblja nema kiše. Kišno razdoblje ovdje traje od novembra do marta i tada se čitavo gorje zazeleni vegetacijom, a obilne padaline put do gorja učine neprohodnim.

1280px Purnululu I

Foto: Peter Ruckstuhl/Wikipedia

Tradicionalni vlasnici ovog područja su Abodidžani s područja Istočnog Kimberlija, poznati još kao Gidja i Kija ljudi.

Aboridžini žive u ovoj oblasti više od 20.000 godina i nastavljaju da održavaju snažnu vezu sa ovim drevnim pejzažom. Nacionalnim parkom upravlja Odjeljenje za životnu sredinu i zaštitu Zapadne Australije u saradnji sa tradicionalnim vlasnicima Aboridžina.

Mjesto je ostalo uglavnom nepoznato osim lokalnim Aboridžinima i stočarima sve do 1982. godine kada su stigli filmski stvaraoci i snimili dokumentarac o Kimberliju. Područje je proglašeno nacionalnim parkom 1987. godine, a 2003. godine upisano je i na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

1280px Bungle Bungles

Foto: Nichollas Harrison/Wikipedia

Impuls