fbpx

Cirkus u Njemačkoj životinje zamijenio hologramima (VIDEO)

Cirkus u Njemačkoj životinje zamijenio hologramima (VIDEO)

Foto: Screenshot/YouTube

Miris piljevine i kokica ispunjava vazduh, a klovnovi, akrobate i mađioničari su na svojim mjestima.

I dok gledaoci zauzimaju svoja mjesta pod velikom šatrom, prisutni su svi klasični elementi cirkusa – osim jednog – žive životinje zamijenjene su hologramima.

Njemački cirkus “Roncalli” prestao je da koristi lavove i slonove u predstavama još 1991. godine. Prije pet godina otišao je još dalje i potpuno uklonio žive životinje iz svog programa, prenosi Hina.

“Prave životinje u ringu – to više nije u redu”, rekao je šef cirkusa Patrik Filadelfija (49) za AFP. Posljednjih godina cirkusi su sve više ograničeni prostorom.

“Ako se smjestite usred tržnice u centru grada, nema mjesta za spoljašnje ograde za istrčavanje životinja”, rekao je Filadelfija.

Nomadski karakter cirkuskog života takođe je naporan životinjama poput konja koje je trebalo ukrcati u kamione i potom ih prevesti u sljedeći grad.

“Cirkusu koji štiti životinje to više nije imalo smisla”, kaže Filadelfija.

Hologrami u cirkusu kao nešto neočekivano

Razmišljajući kako da sačuvaju čaroliju životinja, naročito za djecu, cirkus se dosjetio holograma.

“Ako na holografski ekran možete projektovati nekoga ko više nije živ, zašto to ne biste mogli da učinite s konjem, slonom?”, rekao je Filadelfija.
 
Parni vozić koji kruži ringom započinje predstavu uz zvuk pjesme “Sunday Morning” Velvet Undergrounda, prije nego što se pojavi jarko zelena papiga. Iza nje stižu slonica i njeno mladunče pa krdo konja u galopu. Dizajniranje vizuelne iluzije bio je tehnički izazov jer u cirkusu publika sjedi u krugu, suprotno od pozorišta, gdje su svi ispred pozornice.

Pomoću 11 kamera raspoređenih na plafonu oko ringa, slike visoke rezolucije projektuju se na finu mrežu koja okružuje pozornicu. Mreža postaje gotovo nevidljiva kad se svijetla ugase, ali slike iskaču.

Iako žive životinje izazivaju uzbuđenje, i nova tehnologija omogućuje ovom cirkusu da čini neočekivane stvari.

“Animator i grafički dizajner mogu da naprave šta god zamislite”, rekao je Toni Munar, tehnički direktor cirkusa.

Izostanak životinja postao je privlačan sam po sebi.

“Nikad prije nisam čula za cirkus ‘Roncalli’. A onda sam saznala da nemaju životinje. To mi je bilo posebno važno”, rekla je 29-godišnja studentkinje Sofi Šult.

Prethodne posjete cirkusu na nju su ostavljale loš utisak.

“Uvijek sam vidjela male kaveze u kojima su držali životinje. To je okrutno”, rekla je Šolt.

Andreas Domke i njegova dva sina bili su oduševljeni.

“Mislim da je dobro bez životinja jer se stvarno trude da ostatak predstave učine posebnim”, rekao je 39-godišnji ljekar.