fbpx

Ajrton Sena i Alen Prost – Najveće rivalstvo formule 1

formula1 12

Postojala su velika sportska rivalstva, rivalstva o kojima se priča, ali čini se da u sportu nije postojalo veće rivalstvo od njihovog. Ajrton Sena i Alen Prost su obeležili Formulu 1 svojim beskompromisnim vožnjama, „ratovima“ na stazi i van nje i legendama zbog kojih su se trke gledale bez daha.

Njihovo veliko rivalstvo počelo je 1984. godine, u prvoj Seninoj godini u Formulu 1 i to a gde bi drugde nego na trci u Monte Karlu za VN Monaka. Trka je vožena po nemogućim uslovima zbog velike kiše. Staza u Monaku je do dana današnjeg poznata kao staza koja ne nudi prostor za preticanje. Ulična trka je oduvek bila takva. Ipak te 1984. godine Sena je uspeo na stazi u Monte Karlu da napravi neviđeni podvig. Krenuo je sa 13. mesta, preticao je jednog po jednog konkurenta. Da bi uspeo da pretekne već tad velikog Prosta u 31. krugu i tim preticanjem izbio je na prvo mesto, ali ipak nije dobio tu trku, jer je prekinuta neposredno posle njegovog izbijanja na čelnu poziju zbog teških uslova na stazi a po pravilima trijumf se pripisivao vozaču koji je vodio krug ranije a to je bio Prost.

Ipak legendarni Francuz je već tada shvatio da će sa momkom iz Brazila voditi mnogo žestokih bitaka u karijeri. Prost je kasnije pričao da je Sena želeo uvek ne samo da pobedi njega, već i da ga “uništi”. Interesantno je da je upravo Prost krajem 1987. godine predložio Ronu Denisu, šefu Meklarena, da dovede Senu u ekipu. Već prve godine Sena je velikom Prostu dao do znanja da je došao u tim da pobeđuje. Sukoba je bilo i na stazi i van njene a na trci u Eštorilu se “zakuvalo” nakon što je Sena sabio uz ogradu Prosta. Francuz je želo da ga obiđe, ali ga je Sena zatvorio i pribio u ćosak. Iako mu je Prost posle toga objasnio da je to bio opasan potez, Brazilac nije mnogo mario za njegovu priču i bas taj drčni stav omogućio mu je da te sezone osvoji prvu od tri šampionske titule. On je gledao sa vrha, dok mu je tada dvostruki Svetski prvak disao za vratom.

Trke su se nizale a rivalstvo je bilo sve veće. Na trci u Imoli 1989. godine Sena je pretekao Prosta i pobedio. Sve bi bilo više nego regularno, da nije postojao drugačiji dogovor pre trke. Džentlmenski dogovor pre trke bio je da ne pretiču jedan drugog na startu. Sena je posle ponovljenog starta to učinio. Od tada je prestala njihova međusobna komunikacija. Jedini trenuci kada su se smešili jedan drugom, bili su onda kada su to od njih zahtevali sponzori. Izuzetno žestoka sezona završena je potpunim ludilom na stazi Suzuka u Japanu. U prvoj krivini sudarili su se Prost i Sena. Prost je odmah izašao iz bolida, Sena je uspeo da se vrati na stazu i pobedi. Odlukom predsednika FIA Francuza, Žan Mari Balestra, Sena je diskvalifikovan a titula šampiona Sveta je dodeljena Prostu. Usledio je potez koji će ostati upamćen u analima sporta. Iako su Prost i Sena vozili za isti tim, Meklaren je uložio žalbu na odluku Međunarodne automobilske federacije, praktično zahtevajući da titula bude vraćena Seni. Ipak, pehar je ostao u rukama Prosta, koji je odmah posle toga prešao u Ferari a njihov “rat” je nastavljen.

Sena je 1990. osvojio titulu, ali tek pošto je velikom rivalu servirao hladnu osvetu. Odluka je opet pala pogađate a gde drugde nego na poslednjoj trci sezone na stazi Suzuka u Japanu. Njih dvojica su se opet sudarila u prvom krugu. Telemetrija je kasnije pokazala da Sena uopšte nije kočio pre sudara, već da se pri brzini od 260 km/h zakucao u Prostov bolid a kasnije je objasnio da je koristio baš istu, prljavu metodu rivala, kojom su ga godinama onemogućavali da časno i pošteno obavlja svoj posao.
Sena i Prost progovorili su tek 1993. godine u oproštajnoj sezoni Francuza od Formule 1 (sezona, koju je Prost upotpunio titulom), kada je na VN Australije, Brazilac povukao Prosta na svoj pobednički podijum. Po odlasku Prosta, Sena je izjavljivao da mu nedostaju njihovi žestoki okršaji, dok je Francuz više puta istakao da je Sena bio najbolji vozač protiv kog se takmičio i da je sigurno samo to da su, bez obzira na veliki rivalitet, uvek veoma poštovali jedan drugoga.
Sena je poginuo godinu dana kasnije, 1. maja 1994. godine na stazi Imola u San Marinu. Prost je dugo razmišljao da li da ode na Seninu sahranu, pre svega iz straha da bi mu neko od Brazilaca mogao nauditi zbog dugogodišnjeg rivalstva sa Senom. Prost je otišao na poslednji ispraćaj legendarnog rivala, kog je veoma poštovao. Bio je jedan od onih koji je nosio kovčeg sa posmrtnim ostacima Ajrtona Sene. Kasnije je rekao: “Da nisam to učinio, kajao bih se celog života! Kada je poginuo, osetio sam kako je deo mene otišao sa njim zauvek!”.

Ostaje da se pamti za sva vremena ovo veliko a verovatno i najveće sportsko rivalstvo ikada, dvojca koji je uvek dovodio publiku u trans i koji je činio da niko ne ostane ravnodušan gledajući bravure koje čine na stazi.

Izvor: Sportska sećanja