fbpx

U Peruu otkriveno sveto drevno groblje, prethodilo je carstvu Inka

U Peruu otkriveno sveto drevno groblje, prethodilo je carstvu Inka

Foto: Agencija

U nišama su se nalazili darovi za pretke

Tim peruanskih i japanskih arheologa otkrio je predhispansko arheološko nalazište u sjevernom Peruu posvećeno štovanju predaka, u kojem se nalaze grobne komore, ljudski ostaci i keramika

„U regiji Cajamarca, 900 kilometara sjeverno od Lime, otkrili smo arheološko nalazište iz razdoblja kulture Wari koje datira između 800 i 1000 godine nove ere“, rekao je u subotu za AFP japanski arheolog Shinya Watanabe sa Sveučilištu Nanzan.
„Na tom mjestu pronađene su dvije grobne komore s jamama za polaganje mumija i darovima precima“, dodaje Watanabe. Svaka od grobnih komora ima dvije razine, a obje imaju pet niša u zidovima u kojima se nalaze darovi kao što su školjke, fragmenti keramike i posuda s tri stožasta nosača.
To je sjajno otkriće, arheolozi su tražili dokaze kulture Wari“, kazao je Watanabe. Na lokalitetu je također pronađen smotuljak sa ženskim likom, crna ceremonijalna posuda i dva glazbena keramička puhačka instrumenta.

Grobna mjesta su pronađena u dolini Jequetepeque u pokrajini San Miguel u Cajamarci, regiji koja graniči s Ekvadorom. „Ovdje su živjeli mnogi ljudi različitog porijekla. Bio je to ceremonijalni centar posvećen kultu predaka“, rekao je Watanabe.
Judith Padilla, voditeljka ureda za kulturu Cajamarca, rekla je da otkrića omogućuju razumijevanje životnog stila i ritualnih praksi drevnih društava koja su nastanjivala regiju. Kultura Wari (Huari) obitavala je na području današnjeg Perua između 7. i 13. stoljeća. Do 1100. godine ovu je kulturu pokorilo carstvo Inka.

Oslobođenje/Agencije