fbpx

Slijedi dugoočekivani sastanak Bidena i Xi Jinpinga

Slijedi dugoočekivani sastanak Bidena i Xi Jinpinga

Foto: X

Dugoočekivani sastanak predsjednika SAD-a Joe Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga zakazan je za sljedeću srijedu u San Franciscu gdje će dvojica svjetskih moćnika pokušati zaustaviti pogoršanje odnosa između dvije velesile.

Nije vjerovatno da će razgovori proizvesti veliko otopljavanje najkonsekventnijih bilateralnih odnosa na svijetu. Umjesto toga, činjenicu da se sastanak uopće održava saradnici Bijele kuće smatraju pozitivnim znakom nakon mjeseci trvenja.

Američki dužnosnici rekli su da se lideri nadaju razviti "okvir" za upravljanje uspješnim konkurentskim odnosima između dviju sila, s ciljem raščišćavanja pogrešnih percepcija i izbjegavanja iznenađenja.

Ipak, dužnosnici su rekli da Bidenovi saradnici ulaze u summit s realnim očekivanjima i da ne predviđaju dugačak popis ishoda nakon toga.

Suočen s kaskadnim sukobom na Bliskom istoku i teškim ratom u Ukrajini, Biden je željan spriječiti da još jedna svjetska kriza eksplodira dok je na vlasti. Vraćanje određenog stepena stabilnosti u odnose Washingtona i Pekinga bilo je među njegovim glavnim vanjskopolitičkim prioritetima, čak i dok globalne napetosti bukte.

Dug je popis pitanja koja bi se trebala pojaviti u razgovorima. To uključuje obnovu vojne komunikacije između dviju zemalja, što je glavni cilj za Bidena, koji planira pritisnuti Xija po tom pitanju. Na stolu su i sukobi u Izraelu i Ukrajini; područja potencijalne saradnje poput klimatskih promjena i suzbijanja trgovine narkoticima, ali i duboka neslaganja oko pitanja ljudskih prava i vojne eskalacije u Južnom kineskom moru i oko Tajvana.

Sastanak, koji će se održati usred velikog okupljanja pacifičkih lidera u Kaliforniji, pripreman je mjesecima i zahtijevao je intenzivne pripreme s obje strane.

Vijesti.ba