fbpx

Sastanak radi razjašnjenja odluka o moratoriju na kredite

Novalicc

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio je da će danas imati sastanak sa Agencijom za bankarstvo u vezi sa nejasnoćama oko moratorija na otplatu kredita.

Pojašnjavajući odluke regulatora tržišta u srijedu, Novalić je kazao da je na sastanku sa svim bankama dogovoreno da dođe do moratorija za sve građane osim onih koji ne žele prekinuti otplatu kredita.

- To je trebala servisirati Agencija kroz uredbe i ona je to uradila kako je uradila. Ja sam ih danas zvao, oni su u izolaciji i u četvrtak (danas) ćemo imati sastanak na kojem ćemo definisati tačno kako to funkcioniše: da li se klijent javlja banci ili se banka javlja klijentu. Šta sa kreditom koji na primjer dolazi na otplatu sada, 1. aprila? Doći će odgovorne osobe iz Agencije ili iz banaka i dat ćemo te odgovore, kazao je Novalić.

Odluke agencija za bankarstvo o otplati kredita izazvale su reakcije u javnosti, a najčešća zamjerka je što nije proglašen opći moratorij nego je ostavljena opcija bankama da same procjene kojim klijentima će omogućiti otplatu kredita.

Indikator