fbpx

TREBINJE: Ministarka Čabrić odbila da odgovori šta je bilo sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici

TREBINJE: Ministarka Čabrić odbila da odgovori šta je bilo sa Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici

Ministarka Selma Čabrić

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić odbila je da odgovori na naše pitanje šta je bilo sa Nacrtom Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama te zašto ga ovo ministartvo nije uputilo u dalju proceduru.

Piše: Nikolija Bjelica Škrivan

Čabrić je večeras u Trebinju prisustvovala obilježavanju 110. godišnjice dječjeg vrtića “Naša radost” i na naše pitanje da objasni zbog čega je propušten rok koji je predlagač imao da dostavi prijedlog zakona, Čabrić je rekla da to nije tema večerašnjeg događaja. 

“Vi se slobodno obratite ministarstvu i dobićete pisani odgovor”, rekla je ministarka.

Na naše insistiranje da iznese svoj stav, imajući u vidu da je još jedna žena juče ubijena u Foči, ministarka ipak nije željela da ogovori i ostala je pri svom objašnjenju da to nije tema njene posjete. 

Ministarstvo je proceduru za ove izmjene pokrenulo 2023. godine, nakon serije femicida u Bosni i Hercegovini, kao i protesta građana i građanki protiv nasilja u porodici.

Ali Nacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, koji je u Narodnoj skupštini Republike Srpske jednoglasno usvojen, nije stigao do forme prijedloga. Protiv ovog Nacrta zakona, kojim bi se po prvi put u RS u zakon uveo pojam femicida, početkom godine oglasilo se dvadesetak organizacija iz Republike Srpske. One su kritikovale ovaj zakon, navodeći da je štetan za porodicu i tradicionalne vrijednosti.

Među ovim organizacijama našla se i jedna iz Trebinja – Zadužbina knez Miroslav humski. 

Tvrdili su da Nacrt zakona nema za cilj stvarnu zaštitu žena žrtava nasilja, već uvođenje rodne ideologije u naše porodično zakonodavstvo i uništavanje tradicionalne porodice, a pod plaštom borbe protiv nasilja i na prevaran način – kroz zloupotrebu žena stvarnih žrtava nasilja.

Podršku ovim organizacijama na svom X profilu tada je dao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poslanice PDP-a u NSRS su prije nekoliko dana na konferenciji za novinare rekle kako je Ministarstvo porodice, omladine i sporta očigledno odustalo od ovog zakona. 

Direkt