fbpx

Pokrenuta istraga o uplatama za finansiranje Macronove kampanje

5kampanja

Francuski tužioci pokrenuli su istragu o izvoru finansiranja predizborne kampanje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona 2017. godine u iznosu od 144.000 eura, saopštio je izvor iz tužilaštva.

Izvor navodi da je istraga pokrenuta nakon što francuska Nacionalna komisija za troškove kampanje i političko finansiranje nije uspjela da uđe u trag pojedinim donacijama Macronovoj političkoj partiji "Francuska u pokretu", elektronskim transferom novca i čekovima.

Novčana sredstva čiji izvor nije poznat predstavlja samo malo dio budžeta za Macronovu predizbornu kampanju, za koju je izdvojeno 16,8 miliona eura.

Macronova stranka nije odgovorila na zahtjev Reutersa da prokomentariše navode izvora iz tužilaštva.

Tužilaštvo takođe istražuje navodne neregularnosti u trošenju novca u kampanji za predsedničke izbore 2017. francuskog ultraljevičarskog lidera Jean-Luc Mélenchona.

Reuters navodi da je ovog nekadašnjeg "trockistu" u vezi sa tim navodima ispitivala francuska policija, a u njegovoj kući koja je bila sjedište u vrijeme kampanje prošlog mjeseca je izvedena racija.

"Jel će i Macronu da upadnu u kuću? Da li će zapleniti njegovu listu članova ili donatora? Ili će ovo biti slučaj duplih standarda", upitao je Mélenchon.


(Vijesti.ba)