fbpx

Objavljena Uredba o određivanju marže u prometu, kazne do 10.000 KM

Objavljena Uredba o određivanju marže u prometu, kazne do 10.000 KM

Uredba o određivanju marže u prometu u RS objavljena je i u "Službenom glasniku", kažu u Ministarstvu trgovine RS.

Uredbu je usvojila Vlada RS još 4. aprila, a na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS, a važit će do 30. juna 2024. godine.

"Novčane kazne za kršenje Uredbe su predviđene od 3.000 do 10.000 KM", navode iz  Ministarstva trgovine RS.    

Tim aktom je dodatno smanjena marža na osnovne životne namirnice 6% u veleprodaji, odnosno 8% u maloprodaji. Proširen je spisak proizvoda na koje se ograničava marža i ona iznosi 10 posto u veleprodaji, odnosno 12 u maloprodaji. Po prvi put se ogrančava marža na lijekove i ona iznosi 18 posto u maloprodaji, u veleprodaji 6 posto. 

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 6% u veleprodaji, odnosno 8% u maloprodaji za sljedeće proizvode:

So za ljudsku ishranu - pakovanje od 0,5 kg do 1,6 kg

Životinjska mast – svinjska mast - sva pakovanja

Ulje suncokretovo - pakovanje od 0,9 kg/l do 5 kg/l

Biljna mast - sva pakovanja

Margarin - pakovanje od 250 g i od 500 g

Pasterizovano i sterilizovano mlijeko sa 2,8% m. m. i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju - pakovanje od 0,6 kg/l do 1,6 kg/l i pasterizovano mlijeko pakovano u plastičnu foliju

Jogurt od 1,6% m. m. do 3,2% m. m. i jogurt pakovan u plastičnu foliju - pakovanje od 0,6 kg/l do 1,6 kg/l i jogurt pakovan u plastičnu foliju

Pšenično brašno - sva pakovanja

Hljeb od pšeničnog brašna - sve gramaže

Šećer kristal - pakovanje od 0,5 kg do 5 kg

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 4% u veleprodaji, odnosno 6% u maloprodaji za sljedeće proizvode:

Hrana za dojenčad i hrana za bebe, isključivo zamjena za majčino mlijeko - sva pakovanja

Pelene za djecu i za odrasle - sva pakovanja

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 10% u veleprodaji, odnosno 12% u maloprodaji za sljedeće proizvode:

scr1

scr2

Uredbom o određivanju marže u prometu proizvoda marža je ograničena na maksimalno 6% u veleprodaji, odnosno 18% u maloprodaji za sljedeće proizvode:

Lijekovi

akta.ba