fbpx

Novi projekti EPBiH: Solarne elektrane na deponijama šljake i pepela

solarna energija 1

Elektroprivreda BiH planira izgradnju fotonaponske elektrane Divkovići 1 i 2 ukupne snage 56 MW na lokaciji deponije šljake i pepela Termelektrane Tuzla. 

Ovu informaciju Elektroprivreda BiH obznanila je nakon razgovora generalnog direktora preduzeća Admira Andelije, direktora TE Tuzla Izeta Džananovića i v.d. direktora RU Kreka Hasana Blekovića sa Jasminom Imamovićem, gradonačelnikom Tuzle.

Nova invrsticija ima podršku Grada Tuzla a da bi se realizovala nužne su promjene Regulacionog plana Grada, te je na navedenom sastanku usaglašen zajednički nastup prema Vladi Tuzlanskog kantona s ciljem rješavanja prepreka koje se odnose na Prostorni plan Kantona i potrebu njegove izmjene.

Iz Elektroprivrede BiH ranije su najavili da će graditi fotonaponske elektrane na slobodnim površinama u rudnicima u vlastitom vlasništvu, na napuštenim površinskim kopovima i bivšim odlagalištima šljake i pepela, a to su prije svega područja oko termoelektrana Kakanj i Tuzla.

Zbog strožih zahtjeva za dekarbonizacjiom i borbe protiv klimatskih promjena, Elektroprivreda BiiH, koja proizvpodnju električne energije značajnim dijelom bazira na termoelektranama, pod pritiskom je da postepeno gasi postojeće termoblokove, te da značajno poveća udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Prema dugoročnom planu do 2030 - 2035. godine, kompanija je planirala izgradnju oko 700 MW kapaciteta iz obnovljivih izvora električne energije.

U razvoju su projekti solarne elektrane na Podveležju, vjetroelektrana Vlašić u Travniku i Bitovna u Konjicu, a kompanija je takođe spremna da otkupi od fizičkih i pravnih lica projekte obnovljivih izvora energije koji su u pogonu ili su u razvoju.

Takođe, EP BiH je sa američkom kompanijom E3 u rudnicima Kreka i Breza počela eksperimentalni projekt sađenja brzorastućih vrba za proizvodnju biomase koja će se koristiti za proizvodnju struje na postojećim termoblokovima.

indikator.ba