fbpx

Da li će se uz pomoć AI raditi četiri dana, a primati plata za pet

Da li će se uz pomoć AI raditi četiri dana, a primati plata za pet

Foto: Google

Kako vještačka inteligencija (AI) postaje sve popularnija u kancelarijskom poslovanju, neke kompanije daju zaposlenima dan odmora više, i uvode četvorodnevnu radnu sedmicu.

Raditi četiri dana sedmično, a primati platu za pet – san je za mnoge zaposlene. Ipak, dramatične promjene na radnom mjestu iz ere pandemije pretvorile su ovu nekada nedokučivu ideju u stvarnost, za neke radnike. Sve veći broj kompanija se približava tom pristupu nakon pozitivnih probnih rezultata u zemljama kao što su Velika Britanija, Island, Portugalija i druge, piše BBC.

U Njemačkoj je, na primjer, upravo počelo ispitivanje 45 kompanija –ali je tu ispitan još jedan faktor. Vještačka inteligencija (AI) ubrzava na radnom mjestu, a neki stručnjaci vjeruju i da bi mogla ubrzati usvajanje četvorodnevne radne sedmice.

Podaci londonskog Tech.co prikupljeni krajem 2023. daju potvrdu ovoj ideji. Za njihov uticaj tehnologije na radno mjesto iz 2024. godine, kompanija je anketirala više od 1.000 američkih poslovnih lidera. Istraživači su otkrili da 29% organizacija sa četvorodnevnim radnim nedjeljama intenzivno koristi AI u operacijama svojih firmi, implementirajući generativne AI alate kao što je ChatGPT, kao i druge programe za pojednostavljenje operacija.

Poređenja radi, samo 8% organizacija sa petodnevnom radnom nedjeljom koristi vještačku inteligenciju u ovoj mjeri. A 93% preduzeća koja koriste vještačku inteligenciju otvoreno je za četvorodnevnu radnu nedelju, dok je za one koji to ne rade, manje od polovine otvoreno za rad kraće nedjelje. U londonskoj agenciji za digitalni dizajn Driftime, usvajanje AI tehnologije bilo je ključno kako bi se omogućilo poslovanju fleksibilne četvorodnevne radne sedmice.

“Predavanjem jednostavnih zadataka AI alatima, dobijamo neprocjenjivo vrijeme koje smo prethodno izgubili na spore aspekte procesa”, kaže suosnivač Abb-d Taiyo. „Sa alatima kao što je Modyfi, grafika je živa i može se mijenjati, što našim dizajnerima čini mnogo lakšim i bržim stvaranje koncepata i ideja.” Taiyo vjeruje da ima smisla da i njegovi zaposleni i njegov rezultat rade sažetu sedmicu.

“Umjesto pada u količini posla stvorenog u samo četiri dana, vidjeli smo izuzetno visok kvalitet rada praćen visokim povratom zadovoljstva osoblja. Zdravlje i sreća našeg tima su u direktnoj korelaciji s visokim standardom proizvedeni rad“, kaže on.

Shayne Simpson, generalni direktor grupe TechNET IT Recruitment sa sjedištem u Velikoj Britaniji, takođe vjeruje da je vještačka inteligencija bila fundamentalna za uspjeh politike četvorodnevne radne sedmice kompanije. Firma je otkrila da alati za vještačku inteligenciju štede svakog od njihovih savjetnika za zapošljavanje 21 sat sedmično, prvenstveno automatizacijom prethodno ručnih zadataka kao što su unos podataka, e-poruke s potvrdom, provjera biografija i kontakt sa kandidatima. Time je smanjeno vrijeme za popunjavanje stalnih pozicija u kompaniji u prosjeku za 10 dana, kaže Simpson.

Ne samo da je skraćena radna sedmica kompanije povećala produktivnost i moral, Simpson kaže da je bila i ključna za privlačenje talenata da rade u samoj kompaniji. „Iskusni profesionalci za zapošljavanje privučeni su našim pojednostavljenim procesima, dok su talenti početnika željni da prigrle nove alate.“ To je podiglo cijeli posao, dodaje.

Iako AI alati sigurno utiru put za četverodnevnu radnu sedmicu u nekim industrijama, tehnologija ne može sama uvesti promjenu. Organizaciona kultura unutar preduzeća je takođe fundamentalna, kaže Na Fu, profesorka upravljanja ljudskim resursima na Trinity Business School, Irska.

„Otvorenost za inovativne radne strukture, eksperimentalni način razmišljanja i, što je još važnije, kultura zasnovana na visokim nivoima povjerenja su važni da bi četvorodnevna radna nedjelja bila uspješno usvojena“, kaže ona. Kako digitalna transformacija sa AI napreduje, i sami zaposleni moraju biti spremni da se popnu na nivo, dodaje ona: „Umjesto da postanu puki čuvari ili sluge mašina, radnici moraju razviti nove vještine koje mogu iskoristiti, dopuniti i voditi AI, postižući poboljšani rezultati.”

Međutim, neke industrije će imati koristi od AI više od drugih – posebno one koje su u stanju da koriste generativne AI alate za takve zadatke, uključujući razvoj softvera, kreiranje sadržaja, marketing i pravne usluge, kaže Fu.

Bnakar.me