fbpx

CIK: Proces žrijebanja bio zakonit, nedopustiv atak na instituciju i lični integritet članova

CIK: Proces žrijebanja bio zakonit, nedopustiv atak na instituciju i lični integritet članova

Foto:  

Proces žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske koji je održan juče u prostorijama Centralne izborne komisije BiH je bio zakonit, saopšteno je iz CIK-a povodom, kako su naveli, učestalog plasiranja dezinformacija i obmanjivanja javnosti.

"Svi prisutni imali su priliku prigovoriti procesu i izraziti nezadovoljstvo u bilo kojem trenutku. Primjedbi na ovaj proces nije bilo, a mnogi mediji su detaljno izvještavali o cijelom procesu žrijebanja", navodi se u saoštenju.

Iz CIK-a tvrde da su optužbe protiv njihove članice Bjelica-Prutine "apsolutno neutemeljene i plasirane isključivo sa ciljem narušavanja njenog ličnog integriteta i sigurnosti", što je, kako ocjenjuju, nedopustivo kada je u pitanju bilo koji član Centralne izborne komisije BiH.

"Političkim subjektima je zabranjeno da putem medija iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. U slučaju kršenja ove odredbe Centralna izborna komisija BiH će, kao nadležni organ, pokrenuti i provesti postupak utvrđivanja odgovornosti i izricanja sankcija", ističu iz CIK-a, te pozivaju pozivamo političke subjekte da se suzdrže od plasiranja dezinformacija koje mogu dovesti do podrivanja povjerenja javnosti u cjelokupan izborni proces u BiH.

"Sve nezadovoljne odlukama Centralne izborne komisije BiH pozivamo da zaštitu izbornog prava potraže podnošenjem žalbi Apelacijskom odjelu Suda BiH, a ne kroz iznošenje lažnih informacija", ističu iz CIK-a.

Iz CIK-a objašnjavaju da je propisano da se izborni materijal i rezultati glasanja iz Narodne skupštine Republike Srpske dostavljaju njima na potvrđivanje i konačnu raspodjelu mandata, te da ukoliko budu dobijeni identični količnici (isti broj glasova) mandat se dodjeljuje žrijebom, što je konkretno i bio slučaj.

BHRT