fbpx

Austrija - preporuka eksperata o trajnoj zabrani skupa u Blajburgu

skup Bleiburg

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je preporuku austrijskoj Vladi da taj skup treba trajno zabraniti.

Komisija je došla do zaključka da okupljanje desničara nema nikakve veze sa komemoracijom i da je treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potrebne mjere za uklanjanje ustaških simbola među učesnicima. Čak su podsticali isticanje ustaških simbola, navodi se u izvještaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, istakli su eksperti u komisiji.

Posljednja komemoracija u Blajburgu održana je prije dvije godine, a to okupljanje organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske.

U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici Rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon višegodišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stavova na skupovima.

"Takođe, nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mjesta u Austriji", podvukao je Nehamer.

Ekspertska komisija u svom izveštaju ukazala je i da natpisi kao što su "Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945" i amblemi na dva spomen-obilježja u Blajburgu treba da budu uklonjeni jer veličaju fašistički ustaški režim.

Oni su naveli da su simboli na spomen-obilježjima u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obilježja, jer se koriste simboli jedne jedinice SS divizije, a konkretno je riječ o grbu Nezavisne Države Hrvatske.

Agencije