fbpx

Spomenik za sve nastradale životinje u ratovima

spomenik

"Ovaj spomenik je posvećen svim životinjama koje su služile i umrle zajedno sa britanskim i savezničkim snagama u ratovima kroz vrijeme".

Milioni životinja su nastradale u ratovima kroz vijekove. Mnoge životinje su učestvovale i služile vojnicima u borbama. U Londonu je 2004. godine otkriven spomenik za sve životinje koje su služile i nastradale pod britanskom vojnom komandom. Spomenik Animals in War Memorial nalazi se u londonskom Hajd parku, na istočnom obodu parka.

Za izgradnju spomenika je utrošeno 2 miliona funti, dizajn spomenika je urado skulptor David Backhouse.

Animals in War memorial taken by Cat Morley

Dizajn spomenika je podijeljen u tri glavna elementa: dva različita nivoa i zid između njih. Na donjem nivou se nalaze dvije teško natovare bronzane mazge koje simbolizuju ratno iskustvo. Ujedno, to je i prolaz koji vodi kroz podijeljeni zid.

1024px Animals in War west

Iza zida, na gornjem nivou, nalaze se bronzani konj i pas okrenuti ka sjeveru, koji svjedoče o gubitku saboraca.

800px Animals in War north

Zid

Unutrašnja strana zida ispunjena je slikama svih životinja koje su ljudi koristili u sukobima, a na vanjskoj strani zida su uklesane siluete životinja koje su nastradale u ratovima.

spomenik2

 Natpisi

Na obje strane zida postoje natpisi, uključujući naziv spomenika, informacije o ratištima i o broju nastradalih životinja.

800px Animals in War east

Priredila: Jelena Jevđenić/Impulsportal