fbpx

Haruki Murakami: Moja glava je puna grešaka, kompjuter bi se raspao

Haruki Murakami: Moja glava je puna grešaka, kompjuter bi se raspao

Foto: FAH

Japanski pisac Haruki Murakami (74) nije zabrinut zbog ulaska umjetne inteligencije (AI) u književnost jer vjeruje da je ljudsko tradicionalno i sporo pisanje romana nadmoćno kompjuteru.

"Moja glava je puna grešaka, a ja pišem s tom glavom. Kada bi kompjuter imao toliko grešaka, raspao bi se", rekao je Murakami u intervjuu za španjolsku novinsku agenciju EFE. Murakami, globalno najčitaniji japanski autor, svjestan je da se u današnjem digitalnom svijetu sve više tekstova piše pomoću kompjuterske umjetne inteligencije, ali on i dalje vjeruje u manjinu dosljednu "sporom načinu" prenošenja informacija, prenosi Index.

"Ja vjerujem u moć priča i romana. Danas je vjerojatno jako sužena svjetska populacija koja prihvaća tako sporo slanje informacija. Možda ih je pet posto ili deset, ali ja vjerujem u snagu tih ljudi", izjavio je. Nove generacije mladih, naviknute na kratke poruke putem mobitela, nemaju koncentracije i strpljenja čitati duge tekstove, što je prijetnja književnim djelima.

Murakami kaže da je i on sam pokušao koristiti društvene mreže, ali je odustao. "Pokušao sam ih malo koristiti, no zaključio sam da mi ne služe pa ih sada više ne koristim", rekao je. "U početku one mogu pomoći u stvaranju demokracije, na jedan novi način, no na kraju sam se toliko razočarao u njih da sam potpuno odustao", dodao je.

Treća španjolska nagrada

Murakami, autor romana Norveška šuma, Pleši, pleši, pleši i Južno od granice, zapadno od sunca, u gradu Oviedu je ovaj vikend treći put primio neku španjolsku nagradu. Godine 2009. uručena mu je Nagrada San Clemente u Santiago de Composteli, a 2011. je osvojio Međunarodnu nagradu Katalonije.

Žiri nagrade Princeze od Asturije odao mu je priznanje zbog sposobnosti izražavanja važnih suvremenih tema poput samoće, egzistencijalne neizvjesnosti, dehumanizacije velikih gradova, terorizma i posvećenosti tijelu te što njegovi romani služe "poput mosta" između istočne i zapadne kulture.

"Ja samo pišem što želim te uopće ne razmišljam o ulozi nekakvog mosta između Istoka i Zapada", odgovorio je. Dodao je da mu se ne sviđa što je poznat jer više voli živjeti mirno i povučeno. "Sretan sam s knjigama, glazbom i mačkama. Premda se također veselim što moja djela čita puno ljudi", poručio je.