fbpx

"Besomučno ubijanje grabljivica desetkovalo je populacije stepskog i sivog sokola čiji trenutni ukupan broj ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države", kazao je Rajković.

Alarmantno Masovno trovanje sokolova

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica upozorilo je da je u prethodnih sedam godina, više od 120 ptica grabljivica namerno otrovano širom Srbije, navodeći da se poslednji slučaj desio u Novom Sadu gde je otrovana ženka sivog sokola.

Društvo je u saopštenju navelo da je ženka stara godinu dana pronadjena proteklog vikenda na javnoj površini u ulici Antona Čehova u novosadskom naselju Grbavica.

Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica ocenio je da je ciljano trovanje i namerno uništavanje ptica grabljivica "jedan od glavnih uzroka dramatičnog smanjenja populacija krupnih sokolova u Srbiji u poslednjih 15 godina".

"U ovom slučaju se, po svemu sudeći, radi o ciljanom ubijanju retke, strogo zaštićene vrste, kao i verovatnom korišćenju zakonom zabranjene supstance – pesticida furadana. U pitanju su dela za koja se odgovara krivično", kazao je Rajković.

Po njegovim rečima, ciljano uništavanje sokolova sprovode najčešće pojedinci ili dobro organizovane grupe odgajivača golubova, posebno srpskih visokoletača, koji su povremeni plen sokolova.

"Besomučno ubijanje grabljivica desetkovalo je populacije stepskog i sivog sokola čiji trenutni ukupan broj ne prelazi 150 odraslih ptica na nivou države", kazao je Rajković.

Zapisnik o trovanju sokola sačinili su policija i stručno lice iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koje će leš proslediti Naučnom institutu za veterinarstvo u Novom Sadu zarad toksikološke analize.

https://www.youtube.com/watch?v=v1N7ggS_TMY

Zelena Srbija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5