fbpx

Švajcarci su na referendumu podržali vladin plan da se obezbede milijarde dolara za subvencionisanje obnovljive energije, zabrane nove nuklearne elektrane i pomogne posrnulim energetskim kompanijama. Slične inicijative vide se širom Evrope koja nastoji da smanji zavisnost od nuklearne energije, posebno posle katastrofe u Fukušimi 2011. Tako Nemačka namerava da postepeno zatvori nuklearne centrale do 2022. dok ih je Austrija zabranila još pre nekoliko decenija.

5obnovljivi shutt

Privremeni rezultati referenduma održanog 21. maja pokazuju da je za podsticaje sektoru obnovljive energije glasalo 58,2% Švajcaraca, preneo je 22. maja EurActiv.com.

"Rezultati pokazuju da građani žele novu energetsku politiku i da ne žele nove nuklearne elektrane", rekla je ministarka energetike Doris Lojthard (Leuthard) ističući da će se zakonom podstaći domaća obnovljiva energija i smanjiti korišćenje fosilnog goriva i zavisnost od snabdevanja iz inostranstva.

"Zakon vodi našu zemlju u modernu energetsku budućnost", kazala je ona na konferenciji za štampu dodajući da će neki delovi zakona stupiti na snagu početkom 2018.

Debata o zakonu o energetskoj strategiji do 2050. bila je fokusirana na to koliko će potrošači i poreski obveznici platiti nove mere i da li će četvorostruko povećanje proizvodnje solarne i energije iz vetra do 2035, što je predviđeno zakonom, moći da pruži pouzdane isporuke.

Lojthard je rekla da će paket mera koštati prosečnu porodicu dodatnih 40 franaka godišnje zbog većeg nameta za korišćenje mreže radi finansiranja subvencija za obnovljivu energiju.

Međutim, kritičari kažu da će četvoročna porodica imati ekstra godišnji trošak od 3.200 franaka (2.240 evra) dok bi "isprekidanost" snabdevanja iz solarnih i vetro kapaciteta mogla da znači i veću zavisnost od uvozne struje.

Švajcarska je u 2016. godini bila neto uvoznik energije.

Zelena budućnost

Većina partija i ekoloških organizacija pozdravlja rezultat referenduma.

"Glasanje je utrlo put za budućnost izgrađenoj na održivosti, obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti. Odluka je dobra za klimu, za prirodnu sredinu, radna mesta, švajcarsku ekonomiju i celu populaciju", saopštile su socijaldemokrate.

Istovremeno elektro i mašinski sektor, koji je bio protivnik zakona, ističe da je važno videti kako će se zakon sprovoditi.

"Problem dugoročne bezbednosti isporuka energije mora bi rešen. Takođe je značajno za kompanije da troškovi i regulatorno opterećenje ne porastu", naveli su iz tog sektora. "Čak i ograničeni prekid snabdevanja strujom može da prouzrokuje ogromne troškove", istakao je portparol sektora Ivo Cimerman (Zimmermann).

Prema zakonu, godišnje će se od korisnika energije prikupljati 480 miliona franaka za investiranje u solarnu, energiju vetra i vode. Još 450 miliona franaka biće ostavljeno sa strane od postojećih taksi na fosilno gorivo kako bi se pomoglo smanjenje potrošnje energije u zgradama za 43% do 2035. u poređenju sa nivoom iz 2000. godine.

Sada solarna i energija vetra čine manje od 5% švajcarske porizvodnje energije, hidroenergija ima udeo od 60% a nuklearna od 35%.

Prema novom zakonu, produkcija struje iz solarne energije, energije vetra, iz biomase i iz geotermalnih izvora treba do 2035. da poraste na najmanje 11.400 gigavat časova (GWh) sa 2.831 GWh sada.

Novi zakon će zabraniti izgradnju nuklearnih elektrana. Švajcarska ima pet nuklearnih centrala od kojih jedna treba da bude zatvorena 2019. Građani glasanjem na referendumu nisu utvrdilu čvrst rok za zatvaranje ostalih koje će moći da rade dok poštuju bezbednosne standarde.

Takođe je zakonom predviđena pomoć za eneregtske kompanije koje ne zavise od hidroenergije a čiji troškovi premašuju evropsku velikoprodajnu cenu energije.

Alpiq, BKW, AXPO i druge kompanije će podeliti 120 miliona franaka subvencija godišnje kao pomoć da zatvore jaz između proizvodnih troškova i tržišnih cena.

Predviđena su i sredstva kao pomoć za izgradnju novih brana i rekonstrukciju starih.

Izvor: EurActiv.com

Foto: Shutterstock.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2