fbpx

Zagreb -  U tijeku je javna rasprava o budućnosti našeg sustava uzgoja i proizvodnje hrane, koju je početkom ožujka pokrenula Europska komisija i u kojoj mogu sudjelovati svi građani. 

6hrana tlo

Kako je to jedinstvena prilika da se napokon promijeni Zajednička poljoprivredna politika EU, organizacije WWF, BirdLife i European Environmental Bureau pokrenuli su kampanju "Recite DA zemlji od koje živimo" kojom su pozvali sve stanovnike EU da sudjeluju u javnom savjetovanju. Ta kampanja je ujedno i izravan povod okruglom stolu koji se ovaj tjedan održao u zagrebačkoj Makronovi, a koji je organizirala svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF u suradnji s udrugama Biom i Ecologica te trgovinama bio&bio.
 
Udruge su jednoglasne u prepoznavanju Zajedničke poljoprivredne politike kao jedne od najstarijih, najutjecajnijih ali i najskupljih politika Europske unije, koja je poražavajuća za klimu i okoliš, uzrokuje nestanak biljnog i životinjskog svijeta, šteti zdravlju, a k tome je loša i za male i srednje poljoprivrednike kao i za ruralne zajednice. Njezina promjena izravno bi utjecala na poboljšanje života i rada naših poljoprivrednika. 
 
Na okruglom stolu se raspravljalo o dobrim i lošim stranama ZPP-a, o nedostatku usklađivanja te politike s ostalim politikama, kao i o činjenici da je ZPP rađena za zemlje EU15 te da nije u svemu usklađena s našim potrebama. Hrvatska je počela primjenjivati ZPP 2015. godine i unutar zadanog okvira je osmislila vlastiti program.
 
U diskusiji koju je vodila Petra Boić Petrač iz WWF Adrije sudjelovali su predstavnica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ivana Ilijaš, nositelj OPG-a Jug Alojs Jug, Sonja Karoglan Todorović iz udruge Ecologica, Vedran Lucić iz udruge BIOM te Zlatko Pejić, direktor trgovina bio&bio. U svojim su se izlaganjima usuglasili da izmijenjena ZPP mora biti poštena prema poljoprivrednicima i ruralnim zajednicama; okolišno održiva osiguravajući čist zrak i pitku vodu, zdravo tlo te raznolikost biljnog i životinjskog svijet; zdrava kroz pozitivan utjecaj na zdravlje i životni standard svih ljudi; te globalno odgovorna u smislu održivog razvoja diljem svijeta i klime našeg planeta.
 
Kako kampanja "Recite DA zemlji od koje živimo" traje do utorka, 2. svibnja, udruge pozivaju sve stanovnike Hrvatske da se pridruže više od 150.000 ljudi diljem EU i daju svoj glas za bolju hranu, zdravije tlo i poljoprivredu koja brine o prirodi.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / WWF 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6