fbpx

Stručnjaci navode da je sve manje migracija ovih leptira iz SAD i Kanade posledica nepogoda u kojima je uništeno više od 40 hektara šuma u njihovom zimskom staništu u centralnom Meksiku.

monarh4

Broj kraljevskih leptira u Meksiku, gde ovaj insekt provodi zimu, ove godine opao je za 27 odsto, saopštili su meksički stručnjaci i predstavnici nezavisnih organizacija.

Stručnjaci navode da je sve manje migracija ovih leptira iz SAD i Kanade posledica nepogoda u kojima je uništeno više od 40 hektara šuma u njihovom zimskom staništu u centralnom Meksiku.

Leptir monarh (Danaus plexippus) u jesen preleti 5.500 kilometara od SAD i Kanade do Meksika, gde se u šumama zapadno od grada Meksika grupišu u hiljadama na drveću.

Smanjenje njihovog broja posledica je i toga što njihovo stanište u Meksiku nestaje zbog nelegalne seče drveća, a uticaja ima i promena klime. Smatra se da je uzrok njihovog nestanka i to što jednogodišnje biljke čijim nektarom se hrane leptiri i pčele, nestaju pred širenjem genetički modifikovanih useva i širenjem gradova u SAD i Kanadi.

Predstavnik kancelarije Svetskog fonda za prirodu u Meksiku Omar Vidal apelovao je na SAD, Kanadu i Meksiko da je smanjenje broja leptira podsetnik da treba zaštiti uslove u kojima se ova ugrožena vrsta razmnožava i živi.

Stručnjaci procenjuju da je oko 6,2 miliona leptira uništeno u nevremenu u martu prošle godine, što je oko 7,4 odsto tih insekata koji prezime u Meksiku.

Migracija kod leptira monarha je nasledna osobina. Nijedan leptir ne živi dovoljno dugo da bi obavio putovanje u oba smera, ali nije jasno kako pamte put do istog dela šume svake godine i kako je samo svaka treća generacija spremna da preleti više hiljada kilometara.

Zelena Srbija

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2