fbpx

U krivolovu kraj Nina u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno je više iznimno rijetkih i zaštićenih vrsta ptica. Mali labud, dva tjedna nakon što je zabilježen početkom siječnja, usmrćen je sačmom. Nekoliko dana ranije, na istom mjestu usmrćene su i utve, također rijetke te strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj.

Cygcol foto Ivan Devic 768x508

 Mali labud dok je bio živ – autor fotografije: Ivan Dević

– Kome smetaju ptice? U krivolovu kraj Nina u posljednjih mjesec dana ustrijeljeno je više iznimno rijetkih i zaštićenih vrsta ptica. Mali labud, dva tjedna nakon što je zabilježen početkom siječnja, usmrćen je sačmom. Nekoliko dana ranije, na istom mjestu usmrćene su i utve, također rijetke te strogo zaštićene ptice u Hrvatskoj. Ovaj, kao i većina drugih slučajeva ilegalnog ubijanja divljih ptica, mogao bi proći u potpunosti nekažnjeno – upozoravaju iz Udruge BIOM, nevladine organizacije koja se bavi zaštitom prirode, njenom promidžbom i popularizacijom.

Svega dva tjedna nakon što je živ i zdrav opažen u okolici Nina, uginula jedinka vrste mali labud (Cygnus columbianus) nađena je u 24.1.2017. na istoj lokaciji. Mrtva ptica je poslana u Zagreb gdje je napravljen rendgenski snimak lešine malog labuda, a snimka je pokazala da se u tijelu labuda nalaze zrna sačme koja su najvjerojatniji uzrok uginuća ove rijetke ptice. Čini se kako je uvbijena iz lovačke puške, bilo iz obijesti ili nepažnje. Kako bi sve bilo puno gore, u posljednjih pola stoljeća ta vrsta ptice opažena je svega – šest puta!

– Ovo je tek 6. opažanje malog labuda u Hrvatskoj u zadnjih 50 godina. Prilikom tih 6 opažanja je zabilježeno ukupno 12 ptica, odnosno, ovo je bila dvanaesta ptica – iznosi podatak dr.sc. Jelena Kralj iz Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Vijest o opažanju ove ptice početkom siječnja brzo se proširila među ljubiteljima ptica u Hrvatskoj i susjednim zemljama te su mnogi promatrači ptica posjetili Nin i okolicu da uživaju u ovom rijetkom prizoru. Međutim, osim jedne jedinke malog labuda promatrači ptica su zabilježili i odstrijeljene jedinke utve. Utva (Tadorna tadorna) je malobrojna vrsta te je 2016. zabilježeno prvo gniježđenje ove vrste u Hrvatskoj i to na Pagu, kažu u BIOM-u. Moguće je pak da su odstrijeljene utve upravo one koje su se jedine u Hrvatskoj gnijezdile, smatraju. O svemu ovome su obaviještene policija, inspekcija zaštite prirode te Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, a vijest o ovom slučaju krivolova došla je i do IMPEL-a, europske mreže inspektora zaštite prirode.

mrtve utve 2 Ivan Dević 640x480

Usmrćene utve u Ninu – foto: Ivan Dević

– Ovi slučajevi usmrćivanja rijetkih ptica dokaz su apsolutnog bezvlašća i nezainteresiranosti nadležnih, prvenstveno iz domene lovstva, da se uvede red u lov na ptice. Mali vremenski razmak između ova dva kriminalna događaja upućuje da krivolovci, unatoč prethodnim prijavama i izlascima policije na teren u slučaju krivolova na utve, i dalje nesmetano djeluju na području Nina – kaže dipl. ing. biologije Vedran Lucić iz Udruge BIOM, a koja ima 15 djelatnika i preko 300 članova, te je jedna u nizu organizacija koja se trudi potaknuti nadležne da se stane na kraj ustaljenim ilegalnim praksama.

U BIOM-u ističu kako je neophodno uspostaviti bolju povezanost policije, lovne inspekcije, inspekcije zaštite prirode, veterinara, Hrvatske agenciju za okoliš i prirodu, te nevladinih organizacija, kako bi se problem krivolova na ptice počeo rješavati na razini cijelog sustava.

No čini se kako ‘sustavu’ lov na krivolovce nije ‘na nišanu’. Lovstvo je vrlo raširen ‘sport’ među utjecajnim strukturama u društvu. Tako nije poznato je li posljednjih godina itko kažnjen jer je usmrtio zaštićenu i rijetku pticu, a sve se najčešće završava ovakvim apelima ljubitelja i zaštitnika prirode.

rengenski snimak s sačmom 1 640x385

Rendgenski snimak labuda na kojem se vidi sačma

TRIS portal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4