fbpx

Zagreb - U okviru aktivnosti s ciljem smanjenja pritiska na Nacionalni Park Plitvička jezera koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, u Hrvatsku su u reaktivnu monitoring misiju doputovali predstavnici UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode koja provodi stručne evaluacije za UNESCO (IUCN), a koji će dati svoje mišljenje o stanju u parku kao i optimalnim rješenjima.

MediaThumbnailHandlerplitvice

Predstavnica Tajništva UNESCO-a Sussana Kari i Pierre Galland iz IUCN-a su se u Zagrebu sastali sa predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Hrvatskog zavoda za prostorno planiranje, Ministarstva turizma i Hrvatskih voda te JU NP Plitvička jezera. Na sastanku je iznijet pregled stanja u NP Plitvička jezera, te je, među ostalim, bilo govora o problemima velikog broja posjetitelja, problemima s prostornim planom i povezanim izdavanjem građevinskih dozvola, inspekcijskom nadzoru, sustavu vodoopskre i odvodnje.

Predstavnici reaktivne monitoring misije za vrijeme boravka u Hrvatskoj obići će Nacionalni park Plitvička jezera te održati sastanke sa predstavnicima Parka, lokalne samouprave kao i svim ostalim dionicima uključenima u problematiku prekomjerne posjećenosti.

Reaktivnu monitoring misiju, podsjetimo, pozvalo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike svjesno problema u kojima se nalazi Nacionalni park Plitvička jezera vezano uz pritisak od strane posjetitelja kao i pojačane izgradnje objekata. 

Ministarstvo će u suradnji s ostalim tijelima izraditi i zajednički akcijski plan za rješavanje uočenih problema za svaki od sektora (prostorno uređenje i graditeljstvo, zaštita prirode, vodno gospodarstvo) i sukladno uputi UNESCO-a, nakon završene misije, poduzeti daljnje potrebne korake za rješavanje problematike. 

Glavni cilj nam je učinkovita zaštita i očuvanje Nacionalnog parka Plitvička jezera kroz bolje upravljanje posjetiteljima i pojačanu kontrolu izgradnje objekata i ostale infrastrukture, kako pritisak turističke djelatnosti ne bi ugrozio prirodne vrijednosti zbog kojih je park i uvršten na UNESCO listu. 

croenergo.eu/MZOIP 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2