fbpx

U novoj studiji koju je proveo University College u Londonu navodi se kako se pčele tretirane svjetlosnom terapijom iznenađujuće brzo i dobro oporavljaju od trovanja pesticidima.

ba568de1c3a873af54a09d87fad6fd24 L

U novoj studiji koju je proveo University College u Londonu navodi se kako se pčele tretirane svjetlosnom terapijom iznenađujuće brzo i dobro oporavljaju od trovanja pesticidima.
Pesticidi prijete već globalno nestabilnoj globalnoj populaciji pčela, no novi tretman, koji uključuje instaliranje infracrvenog svjetla izravno u košnicama, može značajno poboljšati njihovu stopu preživljavanja.

Znanstvenici sa University College London uvidjeli su potrebu za poboljšanjem izgleda pčela protiv neonikotinoidnih pesticida koji smanjuju njihovu mobilnost i zbog kojih se pčele više ne mogu same hraniti.

"Neonikotinoidni pesticidi su stalna prijetnja globalnim populacijama pčela, a one igraju ključnu ulogu u poljoprivredi", rekao je glavni autor studije i profesor Glen Jeffery sa UCL-ovog Instituta za oftamologiju. Ometanjem mitohondrijske funkcije i proizvodnje adenozin trifosfata (ATP), ova specifična vrsta pesticida može učiniti veliku štetu.

Znanstvenici su objavili svoje nalaze u časopisu PLoS One. Tretman infracrvenom svjetlošću je posebno obećavajući jer pčele ne prepoznaju infracrveno svjetlo, pa ono ne ometa njihove svakodnevne aktivnosti. "To je korisno i za pčele koje nisu pod utjecajem pesticida te svjetlosna terapija može biti učinkovito sredstvo za sprečavanje gubitka života u slučaju da kolonija postane izložena neonikotinoidima", zaključuje profesor Jeffery. "U osnovi, ona puni baterije stanice pčela".

Moja okolina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2