fbpx

Sa 64 glasa “za” i nijednim protiv, Slovenski parlament u svoj EU Ustav dodao kako “svako mora imati pravo na pijaću vodu”.

74ab2f819de4c6ade970156fa995a8e8

Slovenija je izmijenila Ustav kako bi u njega ubacila član koji glasi da je voda za piće osnovno pravo svih građana i kao takva se ne može komercijalizirati.

Pa je tako, sa 64 glasa “za” i nijednim protiv, Slovenski parlament u svoj EU Ustav dodao kako “svako mora imati pravo na pijaću vodu”.

Opoziciona stranka SDS suzdržala se od glasanja ističući kako takav amandman nije neophodan i usvojen je samo s ciljem javne podrške.

Slovenija je planinska zemlja, bogata vodom, a više od polovina njene teritorije pokrivena je šumom. “Vodeni resursi su javno dobro kojim upravlja država. Vodeni resursi se primarno i trajno koriste kako bi građani imali pijaću vodu i domaćinstva s vodom i, u tom smislu, nisu tržišna roba”, navodi se u amandmanu.

Miro Cerar, slovenski premijer, urgirao je donošenje ove izmjene, ističući kako bi dvomilionska država morala “zaštititi vodu – tečno zlato 21. stoljeća – na najvišem nivou”.

“Slovenska voda veoma je kvalitetna i, zbog svoje vrijednosti, u budućnosti će sigurno biti na meti stranih zemalja i apetita međunarodnih korporacija. Kako će u budućnosti voda biti sve vrjednija roba, ne smijemo se predati”, navodi Cerar.

Dodajmo i kako su iz Amnesty Internationala poručili kako Slovenija mora osigurati da se ovaj amandman primjenjuje i za oko 12 hiljada Roma koji žive u zemlji: “Mnogi od njih nemaju pravo ni na minimum pristupa vodi i sanitaciji”.

Slovenija je prva zemlja EU koja je uključila pravo na vodu u svoj ustav, no, prema navodima iz Rampedre (Svjetski izvještaj o pravu na vodu), još 15 zemalja na svijetu također je to učinilo. Ranije ove godine, Slovenija je bila na prvom mjestu “zelenih” turističkih destinacija, a Ljubljana je ove godine proglašena za “zeleni” glavni grad Evrope.

Radiosarajevo.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5