fbpx

Zamisao o solarnom crijepu nije od jučer, inteligentniji energetičari o njemu pričaju već dulje od pola stoljeća, no iz razloga poznatih naftnim kompanijama do sad nije realiziran, niti je ikada ušao u masovnu proizvodnju.

tesla solar 1024x616

 Primjer Tesline kuće sa solarnim krovom-crijepom i električnim automobilom u solarnoj garaži (foto: www.tesla.com)

- Solarni krov izgleda bolje, traje dulje i manje košta – pohvalio se Elon Musk, direktor kompanije ‘Tesla’, u Los Angelesu predstavljajući njihov novi proizvod – solarni crijep.

Za potrebe predstavljanja solarnog crijepa u Tesli su upotrijebili kuću u kojoj se snimala serija ‘Kućanice’, a s koje su Teslini krovopokrivači skinuli stari krov i postavili novi – solarni.

Zamisao o solarnom crijepu nije od jučer, inteligentniji energetičari o njemu pričaju već dulje od pola stoljeća, no iz razloga poznatih naftnim kompanijama do sad nije realiziran, niti je ikada ušao u masovnu proizvodnju.

Solarni crijepovi mogli bi zamijeniti solarne panele na krovovima, smatraju u ‘Tesli’, tvrtki poznatoj po automobilima koji se pokreću pomoću električne energije.

Praktičniji je, ljepši, otporniji na udarce... itd. nabrajaju prednosti solarnog crijepa u kompaniji koja se zove po Nikoli Tesli.

Zasad u ‘Tesli’ predstavljaju tri vrste crijepa, od kojih jedna vrlo nalikuje našem tradicionalnom krovnom pokrivalu od pečene gline, a koja se najčešće naziva ‘kanalica‘.

styles terracotta

Solarna ‘kupa kanalica’, kako je zovu u Dalmaciji (foto www.tesla.com)


Usput je predstavljena i nova Teslina kućna baterija nazvana Powerwall 2, a kojoj je zadaća sačuvati i pohraniti viškove energije prikupljene solarnim crijepovima.

- S ovim crijepom i novom baterijom kuća s četiri spavaće sobe bi mogla pokriti sve svoje dnevne potrebe za električnom energijom – kaže Musk.

Zasad nema reakcije iz Hrvatske elektroprivrede.

Video s ‘Tesline’ prezentacije možete pogledati OVDJE.

TRIS portal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2